Maïsmeel wordt gemaakt van de hele vermalen maïskorrel, maïszetmeel(=Maizena) wordt alleen gemaakt van het zetmeel uit de korrel. Het bevat geen eiwitten en vetten.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
– Maïzena verkleint het aandeel van de gluteneiwitten, en zorgt dus ook voor knapperigheid. – Aardappelmeel werkt niet, omdat de zetmeelkorreltjes al bij lage temperaturen uiteenvallen, wat een zachte kleffe korst geeft. Een beslag hecht beter als het product eerst door bloem of paneermeel gehaald wordt.
Voor elke theelepel bakpoeder die je nodig hebt, neem je 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel wijnsteen. Voor een grotere batch (die je kan bewaren) meng je 1 deel bicarbonaat met 1 deel maizena en 2 delen wijnsteen.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Bindmiddelen. Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Wat is het verschil tussen maismeel en maiszetmeel? Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten en vetten.
Om bloem of zelfrijzend bakmeel in recepten door een glutenvrije variant te vervangen die hier qua resultaat zo dicht mogelijk bij in de buurt komt, gebruik ik het liefst een combinatie van fijne witte rijstmeel, boekweitmeel en tapiocameel.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.
Voeg maizena, bloem of allesbinder toe
Pas wel op hoe je de maizena of bloem aan de saus toevoegt, je wilt immers niet dat de boel gaat klonteren. Neem een beetje van de saus en mix het met de maizena tot een gladde saus. Voeg het daarna toe aan de rest van de saus. Zo gaat het niet klonteren.
Saus dikker maken door hem langer te laten pruttelen
Door de saus langer op het vuur te laten staan, zal het water langzaam verdampen, waardoor je saus waarschijnlijk vanzelf dikker zal worden.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Je kunt een roomsaus dikker maken door het volume ervan te laten afnemen boven het fornuis. Als dit niet lukt of als je niet veel tijd hebt, gebruik dan een verdikkingsmiddel om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maïzena zijn simpele ingrediënten die je kunt gebruiken om je roomsaus dikker te maken.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Je doet dit door de vloeistof (vaak een sausje) te koken, waardoor vocht verdampt. Je reduceert dus de hoeveelheid vloeistof volgens de aanwijzingen in het recept zodat deze dikker wordt. Op deze manier krijgt de saus meer smaak omdat deze meer geconcentreerd is.