Je kunt één ei vervangen door 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Appelmoes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de bananenpuree maak je gewoon zelf door een rijpe banaan te pureren. Beide soorten fruit hebben een merkbare eigen smaak in de cake.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Tip 3 - vervang ei als glansmiddel
Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit. Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam.
Als ei-vervanger geldt: 1 geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei. De gele rakker doet het goed in veganistische cakes of pannenkoeken, maar geeft bijvoorbeeld ook pindasoep meer body. De banaan is tevens een goede zoetmaker, dus je hoeft minder suiker toe te voegen.
In plaats van eiwitpoeder kun je het eiwit in je smoothie krijgen door naast bevroren fruit, groenten en melk, water of sap ook Griekse yoghurt of kwark toe te voegen. Noten, hennep en chiazaden voegen extra eiwitten en wat gezonde vetten toe als je een hele maaltijd probeert te vervangen.
Als je alleen eiwitten wilt vervangen is kikkererwtenvocht, dat ook aquafaba wordt genoemd, erg geschikt. De reden hiervoor is het hoge eiwitgehalte van het vocht waarin de kikkererwten worden gekookt. Je kunt de kikkererwten zelf koken in water, of kant-en-klare kikkererwten uit blik gebruiken.
Aquafaba . Aquafaba is de overgebleven vloeistof van blikken met kookbonen of peulvruchten, zoals kikkererwten en boterbonen. De textuur is vergelijkbaar met rauw eiwit, dus het is natuurlijk een geweldige vervanging voor recepten die alleen eiwit gebruiken.
Kikkererwtenmeel is rijk aan eiwit. Het werkt als bindmiddel en helpt gerechten beter te rijzen. Als het gaat om recepten voor baksels als scones en koekjes is kikkererwtenmeel één van de betere vervangers voor ei. De smaak en de textuur van gegaard kikkererwtenmeel lijken verrassend veel op die van kippenei.
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water.
Wil je paneren zonder ei? Dan zijn er drie manieren: Bevochtig de vis met water en haal hem door de bloem en het paneermeel of de panko. Als de vis vochtig genoeg is, blijft het paneermeel er zo aan kleven.
Volgens David Joachim, auteur van The Food Substitutions Bible, is melk of slagroom de allerbeste vervanger voor eiwas. Bestrijk het gebakken goed gewoon met 1 eetlepel melk of slagroom voor elke ¼ kop eiwas die het recept voorschrijft.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Karnemelk is een goede vervanger voor ei in cakes. 1 ei staat gelijk aan ½ cup karnemelk. Als je geen karnemelk in de koelkast hebt, kun je dit zelf maken door azijn of citroensap toe te voegen aan een kopje (plantaardige) melk en het 5 minuten te laten staan.
Wanneer je de eieren in je recept vervangt door appelmoes, geeft dit je cake of taart een lichtzoete smaak en een smeuïge structuur. Eén ei is gelijk aan 60 gram appelmoes.
Smeer je croissant in met een laagje (mosterd-)mayonaise voor extra smaak.
Zo kun je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, appelmoes of banaan gebruiken. Maar ook yoghurt, tofu, aquafaba of kikkererwtenmeel zijn te gebruiken als (onderdeel van) ei vervangers. Elk van deze ei alternatieven heeft zijn unieke eigenschappen en het verschilt per recept welke vervanger het beste resultaat geeft.
Je mengt lijnzaadmeel met water of een andere vloeistof, zodat er een gelachtige consistentie ontstaat die lijkt op een gewoon ei . Daarom kun je het gebruiken als vervanger van ei in veel baksels, veganistische burgers, pannenkoeken en nog veel meer.
Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van lijnzaad. Soms kan je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of verstopping. Lijnzaad is rijk aan vezels en deze nemen veel vocht op, waardoor ze volume geven aan de ontlasting.
Plantengallen
Hoewel sommige gallen enigszins eivormig zijn en daarom voor eieren aangezien kunnen worden, worden zelfs gallen die helemaal niet op eieren lijken vaak als eieren aangemerkt. Het lijkt erop dat sommige mensen denken dat gallen eierbedekkingen zijn of dat insecten hun eitjes in gallen leggen.
De grootste menselijke cel (qua volume) is de eicel. Menselijke eicellen zijn 150 micrometer in diameter en je kunt ze met het blote oog nauwelijks zien .
Veganisten hoeven deze paasdagen niet te treuren omdat ze geen eitje mee kunnen eten. Er is namelijk een alternatief zonder dierlijke ingrediënten op de markt. Het eimengsel wordt zowel in poedervorm als vloeibaar verkocht in de supermarkt.
Zowel yoghurt als karnemelk zijn goede vervangers voor eieren . Het is het beste om gewone yoghurt te gebruiken, aangezien gearomatiseerde en gezoete varianten de smaak van uw recept kunnen veranderen. U kunt 1/4 kopje (60 g) yoghurt of karnemelk gebruiken voor elk ei dat vervangen moet worden.
Je kunt 1 theelepel plantaardige olie, 2 eetlepels water en 2 theelepels bakpoeder door elkaar kloppen om elk ei te vervangen in gebakken producten zoals koekjes, brownies of snel brood. Deze vervanging heeft geen invloed op het smaakprofiel van een recept zoals vervangingen voor eieren zoals geprakte banaan of lijnzaad dat wel hebben.
Voor recepten die eieren gebruiken als bindmiddel of voor vocht, kunnen vervangers zoals appelmoes of olie de truc doen. Als de eieren als rijsmiddel werken, probeer dan een combinatie van azijn en bakpoeder.