Bier / Alcohol
“Mijn hond is gek op bier!” Misschien vindt hij het lekker, maar geef het niet. Alcohol kan een coma veroorzaken bij honden en de dood tot gevolg hebben.
Voor een hond is een beetje alcohol al te veel en er is een groot risico op een alcoholvergiftiging die bij een hond nog gevaarlijker is, aangezien de lever van een hond alcohol niet kan afbreken.
Een hond kan net als een mens ziek worden van alcohol en zelfs verslaafd raken aan alcohol, het is daarom zeer onverstandig om je hond alcohol te geven. Vooral de zoete varianten alcoholische dranken vinden veel honden wel lekker en zullen dit ook zonder slag of stoot naar binnen werken.
Het kan net zoals bij mensen leiden tot intoxicatie, maar ook overgeven, diarree en zenuwschade behoren tot de mogelijke gevolgen.
Net als bij mensen is bij honden alcohol slecht voor de lever. Echter bij honden is er veel minder van nodig om schade aan te richten. Een beetje alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, problemen met coördinatie, moeilijk ademen en zelfs een coma. Hoe kleiner de hond, hoe grote de schade die alcohol toebrengt.
Vliegen onder invloed
Deze toepaja's kunnen goed tegen de drank: ondanks hun nachtelijke consumptie van de zeer sterke nectar worden ze niet dronken.
Honden die natvoeding of een vers vleesvoeding krijgen drinken vaak minder, omdat deze voedingen een hoger vochtgehalte bevatten. Van te veel te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen.
Alcohol is voor veel dieren gevaarlijk waaronder voor honden en katten. Mocht het gebeuren dat een hond of kat toch alcohol binnenkrijgt dan zal hij/zij vervolgens een van de volgende symptomen kunnen vertonen: moeilijk lopen, sloomheid, verlies van het bewustzijn, onderkoeling, braken, diarree, moeilijk ademen.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.
Lobus temporalis epilepsie: Hierbij zie je een verandering van het bewustzijn van de hond. De hond gaat dan 'hallucineren'. Bij honden zie je dan bijvoorbeeld dwangmatig “vliegen happen', 'achter de staart rennen', of 'blaffen bij niet door ons waarneembare geluiden of bewegingen'.
Af en toe een klein plakje leverworst is niet schadelijk voor je hond, een grote hoeveelheid kan wel gevaar opleveren voor je hond. Er zit veel vitamine A in leverworst, het opslaan van vitamine A is geen probleem voor een hond.
Honden kunnen water drinken uit voedselbronnen, maar ze moeten nog steeds dagelijks worden gehydrateerd. Zeer snel kan uitdroging leiden tot ernstige en mogelijk fatale gezondheidsproblemen. Honden kunnen 3 dagen zonder water. Ze zullen echter binnen 3 dagen sterven.
Bloat is een levensbedreigende aandoening bij honden en grote rassen zijn er vatbaarder voor. Dus hoewel er geen sluitend bewijs is dat koolzuurhoudend water een opgeblazen gevoel bij honden veroorzaakt, raden we toch aan dat uw hond uit de buurt van luchtbellen blijft.
Een hond maakt combinaties tussen a en b en kiest vervolgens hetgeen hem het meeste oplevert. De hond peinst niet over het verleden en denkt zeker niet over de toekomst, maar leeft uitsluitend in het hier en nu. Zijn hersenen slaan alle ervaringen op en samen met het erfelijk materiaal bepaalt dat zijn gedrag.
Slakkengif. In slakkengif zit de stof metaldehyde, dat zeer giftig is voor huisdieren. Het gif is zeer aantrekkelijk voor honden, katten,vogels en egels.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Avocado. De avocado is giftig vanaf ongeveer 60 mg per kg lichaamsgewicht. Honden en katten krijgen na het eten van avocado voornamelijk maag- en darmklachten, zoals buikpijn en braken. Gezien het hoge vetgehalte van de avocado kan dit in sommige gevallen leiden tot een alvleesklierontsteking.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
De meest waarschijnlijke verklaring voor de voorkeur voor regenwater van honden, heeft te maken met geur. Honden hebben een sterk afgesteld reukvermogen en regenwater zal een interessantere geur hebben dan kraanwater wanneer het in contact komt met de omgeving.
Koffie en thee
Niet doen. Beide dranken bevatten cafeïne. Omdat honden een veel lager lichaamsgewicht hebben dan mensen, kunnen ze bij kleine hoeveelheden al een cafeïnevergiftiging krijgen.
De olifant is het allergrootste landdier op aarde en al heeft hij met zijn logge lichaam een vrij beperkt oppervlak, toch verliest hij grote hoeveelheden vocht door verdamping, onder meer omdat hij vaak in warme en droge gebieden leeft. Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken.
Dus hangen ze in hun oude dag doelloos rond en doen ze zich te goed aan fermenterend fruit. Dat bevat alcohol wat de diertjes dronken maakt. Helaas zijn wespen geen "happy drunks". De alcohol maakt hen agressief waardoor ze sneller aanvallen en steken.
Soms eten ze er zoveel van, dat de bessen gaan gisten in hun maag. Daarbij wordt alcohol gevormd als bijproduct en het resultaat is een dronken spreeuw, merel, zanglijster, kramsvogel of koperwiek.