Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken.Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
1) Stop de stekker in het stopcontact. 2) Stop de stekker andersom in het stopcontact. Slaan bij beide test de aardlek door, dan is hij goed beveiligd. Brandt de lamp bij 1 van de 2 tests je lamp, dan is je aarde verkeerd aangesloten!
In principe is er dus nooit gevaar bij het aanraken van een aard-aansluiting, vermits die zich op het zelfde potentiaal bevindt als alle andere voorwerpen in het huis en omgeving.
Vraag zeker een elektricien om de aarding op te meten. Via speciale apparatuur kan men zien of alles correct werkt. Uw elektricien zal bij een eventueel slecht aangelegde aarding ook onmiddellijk een oplossing kunnen aanbieden zoals het plaatsen & aansluiten van een extra aarding of een kleine aanpassing.
Tegenwoordig worden alle nieuwe stopcontacten geaard. Het voordeel hiervan is dat als er kortsluiting ontstaat, het betreffende apparaat niet onder spanning komt te staan. De spanning wordt dan op een correcte wijze weggevoerd, waardoor er geen risico op elektrocutie bestaat.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad!
Steek de hoofdaardleiding tussen de aardelektrode en de schuine kant van de aardklem; De hoofdaardleiding moet ongeveer 10 mm door de klem heensteken; Draai de bout van de elektrodeklem goed vast met een passende ring/steek sleutel; Breng de hoofdaardleiding naar de meterkast.
Deze afkorting staat voor Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Sindsdien zijn aardingen verplicht bij alle nieuwe stopcontacten en lichtpunten.
Let op, de aardpen moet in sommige gevallen dieper dan 10 meter. Dan kunt u rekening houden met kosten rond de 400 euro tot 450 euro. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd inclusief het materiaal dat wordt verbruikt zoals de koperen pen, koppelstukken, het draad en het installeren in de meterkast.
Er zijn vier manieren van aarding van de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet. Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
Je kan zonder probleem zelf een aardpen aansluiten, net zoals je zelf je meterkast kan aansluiten. Hou er uiteraard wel rekening mee dat de aardpen verbonden moet zijn met het elektrisch circuit en dat je de aardpen dieper dan tien meter in de grond moet slaan.
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het aarden? Aarden heeft allerlei positieve effecten op je gezondheid. Het verbetert je slaap, vermindert pijnkwalen en ontstekingsreacties in je lijf, en je krijgt er een beter humeur en energielevel van.
De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
De kleurcodering van de draden voor netspanning zijn: blauw = nul, bruin = fase, geel/groen = aarde. Daarnaast is er nog zwart, dat is een geschakelde fase-draad (kan dus wel of geen fase bevatten).
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Welke kleuren zijn L en N? In een elektrisch schema staat de L voor 'fasedraad' (bruin) en de N voor 'nuldraad' (blauw).
De aarding van elektrische apparaten en de aardverbinding samen zorgen dat elektriciteit of spanning in de aarde kan wegvloeien. Dit voorkomt dat de elektriciteit niet op het apparaat of de installatie komt te staan waardoor gevaarlijke of nadelige situaties voor mens en apparaat ontstaan.
Doordat een geaard stopcontact voorzien is van een aarde, is deze over het algemeen een stuk veiliger dan een niet-geaarde wandcontactdoos. Een geaard stopcontact wordt vaak gebruikt voor apparaten die een verhoogde kans op kortsluiting hebben. Denk hierbij aan computer en televisie.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
In massapercentages bestaat de Aarde uit 32,1% ijzer, 30,1% zuurstof, 15,1% silicium, 13,9% magnesium, 2,9% zwavel, 1,8% nikkel, 1,5% calcium, 1,4% aluminium en 1,2% andere elementen. De aardkorst en aardmantel bestaan grotendeels uit gesteente, terwijl de aardkern uit metalen bestaat.
Positie in het zonnestelsel
De aarde is een van de in totaal 8 planeten die om de zon heen draaien. Ze is in grootte de vijfde planeet en de derde planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel; zij staat iets minder 150 miljoen km van de zon af.
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.