Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het water dat je geeft niet gebruiken. Je cactus zal dan gaan rotten. Als je een vinger in de pot steekt en de grond net niet meer lichtvochtig aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je jungle cactus water te geven.
Normaal verwaarloos je een cactus gedurende de winter: je zet 'm koel, en houdt 'm bijna droog. In het voorjaar gaat de temperatuur stijgen, evenals de hoeveelheid licht. Dat is het sein om de cactus geleidelijk aan steeds meer water te geven en 'm, alweer geleidelijk aan, op een zonnige plek te zetten.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Is je cactus bruin geworden en ingezakt? Dan kun je 'm het beste gelijk even een paar dagen buiten zetten, in de tuin of op het balkon. Ze hebben namelijk hoognodig frisse zuurstof nodig. Maar let op, doe dit alleen in de zomer, als het lekker warm is buiten.
het hangt af van de soort cactus, en de temperatuur waarin die staat. sommige cactussen, zoals een lidcactus en een ephiphyllum die ik heb staan, moeten echt regelmatig water hebben, zeker als het warm is en ze zonnig staan. andere soorten gedijen als ik ze eens per twee weken water geef, zeker als ze koel staan.
Cactussen groeien natuurlijk langzaam, maar toch kan je bepaalde problemen herkennen. Het grootste probleem is vaak te weinig licht, daarom dat je ik je daar graag wat meer over vertel. Cactussen houden van zon. Er zijn een paar uitzonderingen, maar verder krijgen ze het liefst zoveel mogelijk direct zonlicht.
Een cactusprobleem dat niets te maken heeft met ongedierte, is het slap worden van de cactus. Dit kan zijn omwille van een gebrek aan zonlicht of aan water. Om de plant weer te voorzien van die harde structuur, kun je de plant wat water geven.
De meeste cactussen zijn dus gewend aan de volle zon en heel veel warmte. Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus.
De cactus groeit van nature langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Bemesten is niet nodig in de winter en niet noodzakelijk in de herfst. Geef de cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven, of een vierde van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Snoeien kan!
Sommige cactussen kunnen gesnoeid worden, zoals de Euphorbia's. Snoei ze met een zaag of een scherp mes, haal het plantensap weg en dicht de wond met een wondbehandelingsmiddel.
Tip Probeer je cactussen na enkele weken te draaien. Ze groeien namelijk steeds in de richting van het licht en zo vermijd je dat ze na verloop van tijd scheef groeien en omvallen. Als de temperatuur buiten ook 's nachts hoger dan 10°C ligt, kan je je cactus op het balkon plaatsen.
Cactussen die erg in de lengte groeien, of dat nu omhoog of hangend is, zijn niet al te moeilijk te stekken. Met een goed schoon mes snij je de stam door, vlak bij de grond of hoger, afhankelijk van wat je esthetisch mooier vindt. De moederplant groeit vanuit de wond meestal vertakt weer verder.
Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus. Als richtlijn kun je aanhouden dat je cactus zeker 5 uur per dag direct zonlicht krijgt.
De stekelige doorns van een cactus kun je vergelijken met de blaadjes van een boom. Omdat de bladeren van een cactus zo klein zijn, verdampt het vocht niet en houdt de cactus het bij zich. Die stekels zijn voor nog meer dingen handig. Ze houden dorstige woestijnbeesten op afstand.
In 100 g cactus zit 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Die vitamine, vooral aanwezig in de pitjes, is goed voor je weerstand en werkt verkwikkend na een vermoeiende week. Of wapent je 's morgens tegen de aankomende werkdag.
Zoals andere succulenten zijn cactussen goed aangepast aan het leven in droge en warme omstandigheden. Hun bladeren zijn tot doorns geëvolueerd. De afgifte van water door verdamping is zo gereduceerd. De doorns en stekels bieden de plant ook bescherming tegen diervraat.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.