Over het algemeen is het oké als er wat grijs aan de binnenkant zit.Dat betekent gewoon dat het geen contact heeft gehad met zuurstof. Tenzij het slijmerig of plakkerig is, of slecht ruikt, is het oké.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Kruiden en Smaakmakers
Rundergehakt is van zichzelf redelijk neutraal van smaak, dus het neemt andere smaken goed op.
Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel. Ons advies is: als je twijfelt, omdat het vlees onaangenaam ruikt of er vreemd uitziet, eet het dan niet op.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
In de verpakking, koelkast of diepvries komt het vlees minder in aanraking met zuurstof waardoor de kleur verandert. Check bij twijfel dus ook de geur en textuur: als deze ook veranderen, is er iets niet pluis.
Over het algemeen is het oké als er wat grijs aan de binnenkant zit.Dat betekent gewoon dat het geen contact heeft gehad met zuurstof. Tenzij het slijmerig of plakkerig is, of slecht ruikt, is het oké.
Het goede nieuws is dat het vlees of gevogelte, zelfs als er een kleurverandering optreedt, nog steeds prima te eten is, zolang het maar op de juiste manier in de koelkast of vriezer wordt bewaard en binnen een veilige periode wordt geconsumeerd (tot twee dagen voor gehakt en vijf dagen voor andere stukken).
Ja, dat kan. Als de houdbaarheid van het gehakt niet door toevoegingen of door het verpakkingsmateriaal wordt bevorderd en er wel contact is tussen het vlees en zuurstof, dan verkleurt het vlees. Dat is een natuurlijk proces.
Goed, vers gehakt herken je aan een mooie textuur. Er moet een evenwicht tussen vet en vlees zijn”, legt Dierendonck uit. “Kwalitatief gehakt is doorgaans ook iets grover gemalen. Zo zie je de vleesstructuur beter en weet je als klant dat de slager niets te verstoppen heeft.
Gehakt bij de slager is minder vet dan bij de supermarkt. Op zich is dit oud nieuws, want dat is al decennia lang het geval. Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Dus niet alleen bij deze test van de Consumentenbond.
Meer dan de helft van de vetzuren in rundvlees zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren , hetzelfde type gezond vet dat in avocado's en olijfolie wordt aangetroffen. Ongeveer een derde van het verzadigde vet in rundvlees is stearinezuur, hetzelfde vet dat in chocolade als gunstig wordt beschouwd vanwege het neutrale effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Een runder-lintworm kun je krijgen na inslikken van lintworm-blaasjes. Bijvoorbeeld als je rauw rundvlees eet. Denk aan filet americain, rauw gehakt, tartaar en biefstuk die niet goed doorbakken is. Uit de blaasjes groeit in je darmen een volwassen lintworm.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Bij sommige soorten vlees, dat niet goed doorbakken wordt loopt u het risico op vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën als e. coli, salmonella en campylobacter of bepaalde parasieten.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.