Neem contact op met uw huisarts in een van deze situaties: Uw klachten verminderen niet. U heeft problemen met de medicijnen, bijvoorbeeld om ze regelmatig in te nemen of bij het gebruik van de puffer. U heeft vaker dan 2 keer per week een luchtwegverwijder nodig.
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken.
Personen die aan astma lijden, krijgen soms een acute opstoot van de aandoening. Dit wil zeggen dat de longfunctie tijdelijk achteruitgaat en klachten als ademnood, hoesten en piepende ademhaling veroorzaakt. Het is belangrijk om een opstoot van astma tijdig te herkennen en ook de ernst ervan juist in te schatten.
Inhalator of diskus bij astma
De startdosering is 100 tot 200 microgram per keer. De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning. De startdosering is één keer per dag 100 microgram.
Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid of snelle ademhaling in combinatie met een veranderde huidskleur. Maak knellende kleding bij de hals los. Zoek naar de meest geschikte houding. Neem contact op met de huisarts of spoedpost wanneer er geen astma-medicijnen zijn of deze niet helpen.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel waardoor het moeilijk is om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.
Altijd 2 keer per dag 1 pufje Beschermen de luchtwegen en moeten daarom elke dag 2 keer geïnhaleerd worden. Ook als het goed gaat! Flixotide heeft alleen een beschermend effect, als het 2 keer per dag wordt geïnhaleerd. Het remt de ontsteking in de luchtwegen.
tussen de puffs moet minimaal 5 minuten zitten; de laatste puff van de dag geeft u in principe vlak voor het slapen gaan; als uw kind slaapt, hoeft u hem of haar niet wakker te maken voor de puff(s). U geeft dan gewoon de volgende ochtend weer of eventueel eerder als uw kind 's nachts wakker wordt.
Stress en emoties kunnen uw klachten erger maken.Dat geldt ook voor de temperatuur en de vochtigheid van de lucht.Koude en droge lucht zorgen vaak dat u meer last heeft. Van de verschillende soorten astma komt ernstig astma gelukkig het minst vaak voor.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Wanneer u gedurende lange tijd te hoge doseringen heeft gebruikt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Mogelijke verschijnselen van overdosering zijn hartkloppingen, rusteloosheid, slaapstoornissen, pijn op de borst en trillingen (met name van de handen).
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan.
Als een luchtwegverwijder en een luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer gelijktijdig moeten worden toegediend, gebruik dan eerst de luchtwegverwijder (blauw) en na vijf tot tien minuten de luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer (oranje of bruin).
De maximale dosering is 8 inhalaties (800 microgram) per 24 uur. Gebruik niet meer inhalaties of gebruik uw inhalator niet vaker.
Hoelang duurt een astma-aanval? De duur van een astma-aanval kan per keer en per persoon verschillen. Soms duurt een aanval enkele minuten of een paar uren.In ernstige gevallen duurt een aanval een paar dagen.
Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid. Artsen schrijven ventolin voor bij longaandoeningen, zoals astma en COPD. Je kunt het toedienen met een inhalator, diskus of vernevelaar.
Nieuwe inhalator (puffer): schudden en 3 pufs wegspuiten in de lucht. Dit is nodig om al het drijfgas weg te spuiten, zodat er voldoende medicijn vrij komt.
Meer kans op gaatjes (tandcariës). U kunt dit voorkomen door na het inhaleren de mond te spoelen.
Symptomen van longemfyseem zijn kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. Behandeling van longemfyseem is niet gericht op genezing maar op het voorkomen van verergering van symptomen. Behandeling bestaat uit het stoppen met roken en het slikken van verschillende medicijnen.
Klachten. De meest voorkomende klachten die passen bij een luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook koorts, spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten.
Bij een lage luchtweginfectie is er een ontsteking in de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen (bronchitis) of de longen (longontsteking).