Als één NAVO-lid wordt aangevallen, zullen alle leden het land militair steunen. Het aangevallen land staat er dus niet alleen voor. Zo'n aanval hoeft niet met tanks en geweren te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een cyberaanval zijn.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) (Engels: NATO, North Atlantic Treaty Organization; Frans: OTAN, Organisation du traité de l'Atlantique nord) en ten tijde van de oprichting ook wel het Atlantisch Pact genoemd (verouderd), is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het ...
Finland en Zweden hebben besloten lid te willen worden van de NAVO. Dat heeft ook te maken met de Russische inval in Oekraïne. Nederland en andere bondgenoten willen ervoor zorgen dat Finland en Zweden snel kunnen toetreden. Maar hoe verloopt dat toetredingsproces precies?
Een aanval op één NAVO-land is een aanval op alle NAVO-landen. Dat zegt artikel 5, die al decennialang de kern vormt van de defensieve samenwerking van de NAVO. Een aanval op één NAVO-land is een aanval op alle NAVO-landen.
In het kader van de Koude Oorlog richten de Verenigde Staten en landen in West-Europa in 1949 de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) op, als militaire tegenkracht tegen de Sovjet-Unie. Het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Brussel.
Sinds 1 oktober 2014 is de voormalige premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Omdat de militaire opperbevelhebber van de NAVO (de "Supreme Allied Commander Europe") traditioneel een Amerikaan is, is de secretaris-generaal van de NAVO tot nu toe iedere keer een Europeaan geweest.
Hoelang de onderhandelingen precies zullen duren is onduidelijk, maar de formele toetreding van Finland zal binnen een paar maanden tot een jaar geregeld moeten zijn. De parlementen van alle dertig NAVO-lidstaten moeten ermee instemmen.
De EU heeft geen permanent leger. De deelnemende landen leveren troepen en materieel wanneer dat nodig is. Dit kan zijn voor vredeshandhaving, crisisbeheersing en humanitaire opdrachten. Om snel te kunnen reageren, beschikt de EU over gevechtsgroepen van elk ongeveer 1.500 man.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
"Er zijn bepaalde landen in de NAVO die nooit zullen willen ingrijpen. Die hadden die verzekering nodig, wil je de NAVO bij elkaar houden." Militair ingrijpen zou de kans op een grotere oorlog of zelfs een kernoorlog tussen het Westen en Rusland te groot maken, vinden die landen.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Zij zijn ideologisch gedreven en steunen de oorlog, of worden aangetrokken met aantrekkelijke contracten. "Ze motiveren mannen met een hoog salaris van tot wel 300.000 roebel (ongeveer 4.500 euro, red.) per maand.
Het Chinese leger staat met recht in het rijtje met de grootste legers ter wereld. Met 25000 voertuigen op het land is China de grootste landmacht ter wereld. Met een budget van 125 miljard worden 2 miljoen actieve soldaten betaald. Ook de luchtmacht van het Chinese leger mag niet worden onderschat.
Oefeningen en missies
De krijgsmachten van de 29 landen oefenen vaak. Tijdens deze internationale trainingen stemmen de landen werkwijzen en communicatiemiddelen op elkaar af. Nederland neemt geregeld deel aan een aantal grote NAVO-oefeningen.
Het Franse ministerie van Defensie [fr]
De Franse Defensie telt ongeveer 203.000 militairen en 60.500 burgers (2016) dit brengt het totaal op 263.500.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
Wanneer een land wil toetreden, kan het bij de Raad een verzoek indienen. Het Europees Parlement moet instemmen met het openen van de onderhandelingen en de Europese Commissie wordt geraadpleegd. Vervolgens moeten alle lidstaten van de EU instemmen om het proces van toetreding te starten.
Op 27 juni 2014 werd de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne, Moldavië en Georgië getekend. Deze drie staten hebben in 2022 aangegeven dat ze lid willen worden van de Europese Unie.
Met het associatieakkoord kiest Oekraïne voor samenwerking met de Europese Unie. Het land moet zijn economie moderniseren en de rechtsstaat en de democratie hervormen. Zo draagt het associatieakkoord bij aan makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven en democratie en welvaart in Oekraïne.
De NAVO is een militair bondgenootschap tussen 30 landen uit Europa en Noord-Amerika, met een hoofdkwartier in Brussel. Nederland is ook lid van de NAVO. De NAVO werd in 1949 opgericht – dus kort na de Tweede Wereldoorlog – om de vrijheid en veiligheid van alle landen die lid zijn (bondgenoten) te beschermen.