Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Ook is essentieel dat jouw klant ze accepteert ('aanvaardt'). Jouw klant moet dus de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen vóór het tot stand komen van de overeenkomst. Wanneer je de algemene voorwaarden past meestuurt bij de factuur, is dit te laat! Dan is de overeenkomst immers al tot stand gekomen.
Er zijn twee basiseisen die de wet stelt aan algemene voorwaarden: de inhoud van jouw algemene voorwaarden mag niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij; de wederpartij moet een redelijke mogelijkheid krijgen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden (informatieplicht).
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Het opstellen van algemene voorwaarden kan op verschillende manieren. U kunt ze zelf opstellen, een voorbeeldtekst gebruiken of de voorwaarden laten opstellen door een juridisch adviseur.
Mooie cijfers. Anderzijds blijkt slechts 30% van de Nederlanders ook de algemene voorwaarden te 'bekijken'. Niet alleen kan dat voor hen nefaste gevolgen hebben, ook voor jou als ondernemer zijn er mogelijks implicaties.
Het deponeren van algemene voorwaarden kost € 18 per deponering pér kalenderjaar. Dit geldt ook voor vertalingen. Als je bijvoorbeeld jouw algemene inkoopvoorwaarden en de algemene verkoopvoorwaarden bij de KvK deponeert, plus de Duitse vertalingen hiervan, dan zul je in totaal voor vier deponeringen moeten betalen.
Algemene voorwaarden zijn schriftelijke bepalingen die bij een overeenkomst horen. Ze beschermen je belangen als leverancier en geven je klanten duidelijkheid. Als bedrijven algemene voorwaarden opstellen, schrijven ze vaak bepalingen over: aansprakelijkheid (beperking, hoogte schadevergoeding);
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
“Nee, alleen een verwijzing naar de algemene voorwaarden op uw website is niet voldoende. Als u dat doet, is namelijk niet te controleren of de algemene voorwaarden 'ter hand' zijn gesteld. Dat is verplicht.
De gebruiker is degene die algemene voorwaarden in een overeenkomst gebruikt (art. 6:231 sub b BW). Dat is meestal de verkoper. De wederpartij is degene die door ondertekening van een geschrift of op andere wijze de gelding van algemene voorwaarden heeft aanvaard (art.
Algemene voorwaarden zijn bedoeld om ondernemen makkelijker te maken. Ze maken duidelijk welke bepalingen gelden voor alle zakelijke overeenkomsten die u met afnemers sluit, bijvoorbeeld over de manier waarop er betaald kan worden en hoe u een product aflevert.
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten. Dit betekent dat het niet is toegestaan, zonder toestemming van de rechthebbende op de auteursrechten, algemene voorwaarden over te nemen.
Algemene voorwaarden zijn regels over bezorging, terugsturen en garantie. Bijvoorbeeld als u een abonnement afsluit of een product koopt in een webshop of winkel. U moet de algemene voorwaarden krijgen voordat u iets koopt of een abonnement afsluit. Of ze van tevoren kunnen lezen.
Om algemene voorwaarden rechtskracht te geven, is toestemming nodig van de wederpartij. Deze moet verklaren dat hij of zij akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Er is geen wettelijke eis over de wijze waarop deze toestemming moet worden verleend.
Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
Waarom zijn leveringsvoorwaarden belangrijk? Leveringsvoorwaarden dienen als bescherming voor je bedrijf. Met deze voorwaarden dek je jezelf in voor risico's en aansprakelijkheid die bij het ondernemerschap horen. Daarmee voorkom je mogelijke problemen na het sluiten van een overeenkomst.
6 Tips voor algemene voorwaarden op de website bij webshops
Verklaar de algemene voorwaarden op een correcte wijze van toepassing door gebruik te maken van correcte verwijzingsclausules in de benodigde talen. Voor meer informatie zie toepasselijkheid van algemene voorwaarden.
“First shot-rule”
In Nederland geldt normaal gesproken dat die algemene voorwaarden gelden waar voor het eerst naar wordt verwezen, tenzij die verwijzing door de andere partij “uitdrukkelijk van de hand wordt gewezen”. Dit is de zogenaamde “first shot-rule”.
Definitie. Volgens de Geneesmiddelenwet wordt onder ter hand stellen verstaan: “het rechtstreeks verstrekken of doen bezorgen van een geneesmiddel aan de patiënt voorwie het geneesmiddel is bestemd”, danwel aan een aantal nader gedefinieerde beroepsbeoefenaren [1] [2].