Als je de restschuld niet zelf kunt afbetalen, kan de bank deze (deels) meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Maar alleen als je genoeg verdient om de extra kosten voor rente en aflossing van de restschuld te kunnen betalen.
Wat is restschuld? De restschuld is de schuld die overblijft als de hypotheek of lening die u hebt gebruikt voor uw woning, hoger is dan de prijs waarvoor u uw woning hebt verkocht. Van de verkoopprijs mag u de verkoopkosten nog afhalen. De makelaarskosten bijvoorbeeld en kosten voor het energielabel.
Meer dan 100.000 woningbezitters konden hun hypotheek het afgelopen halfjaar niet meer betalen. Het aantal mensen met betalingsproblemen groeide met 8769 tot 100.581. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Op het moment dat de verkoopprijs niet hoog genoeg is om de openstaande hypotheek helemaal mee af te lossen is er sprake van een restschuld. Er blijft een stukje van de hypotheekschuld over na de verkoop. Zo'n restschuld is een risico, zowel voor u als voor de bank.
Een aantal geldverstrekkers bieden restschuldfinanciering aan. Hiermee is verhuizen naar een volgende koopwoning toch mogelijk als je huidige woning onder water staat. Let wel: restschuldfinanciering zorgt voor hogere maandlasten.
Huis verkopen met verlies: wat je kunt doen
De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt je restschuld in een nieuwe woning mee te financiering dien je de restschuld in 10 jaar af te lossen.
Waarde hypotheek daalt met inflatie
Inflatie is voor degene die geld leent in feite positief: spaargeld wordt minder waard, de geleende hypotheekeuro's dus ook. De € 400.000 die je nu leent is over 30 jaar relatief veel minder. In absolute euro's niet, relatief ten opzichte van je inkomen wel.
Het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland is het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro, meldt De Hypotheker. De sterkste stijging van de gemiddelde hypotheek vind je in de provincies Noord-Holland, Zeeland en Limburg.
Verhuizen met een restschuld, kan dat? Je restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek kan een optie zijn. Als je de restschuld meefinanciert, hoef je deze niet in een keer terug te betalen. Je betaalt de restschuld in maandelijkse termijnen terug.
Neem je restschuld op in je nieuwe hypotheek
De regel dat de lening niet hoger mag zijn dan 100 procent van de waarde van het huis geldt niet voor restschulden. Als je genoeg verdient om de hypotheek voor je nieuwe huis en de restschuld te lenen, dan kan dat.
Het woord zegt het al: bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af, je betaalt maandelijks alleen rente. Is de looptijd van je hypotheek voorbij, dan moet je de lening in principe in één keer betalen. Meestal kun je de hypotheek hierna verlengen of oversluiten.
De restschuld is geen eigenwoningschuld, maar wordt fiscaal wel hetzelfde behandeld.
Een door hypotheek gedekte vordering verjaart de eerste twintig jaar niet. Maar dit geldt niet voor een geldlening zonder hypothecaire dekking. Die heeft in beginsel een verjaringstermijn van vijf jaar, gerekend vanaf de dag dat de vordering opeisbaar is. De rechtbank beslist daarom dat de restvordering is verjaard.
Na 30 jaar gaat de hypotheek van box 1 naar box 3. De hypotheek wordt dan strenger getoetst op basis van het inkomen. Loopt de hypotheek af na uw 56ste dan bepaalt het pensioeninkomen mede wat u kunt lenen. Banken houden 10 jaar voor de pensioendatum al rekening met een (lager) inkomen na het pensioen.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
Per 1 december levert rood staan eerder een BKR-registratie op. Bij welke banken kun je rood staan zonder registratie? Vanaf 1 december worden alle kredieten vanaf €250 met een looptijd van langer dan één maand geregistreerd bij het BKR.
Bij een opgelopen achterstand op de hypotheek heeft de bank in beginsel het recht van parate executie om het huis te verkopen. Een bank mag niet overgaan tot executieverkoop van het huis wanneer dit misbruik van recht oplevert.
Pas wanneer de achterstand is ingelopen of de vordering is voldaan bij ING, gaat het bewaartermijn van het BKR in, welke vijf jaar betreft. Na deze vijf jaar, zal de negatieve BKR-registratie van ING dan ook automatisch worden verwijderd.
Stel, u wilt binnen 3 jaar verhuizen. Maar wat als u constateert dat uw woning minder waard is dan de hypotheek die hierop gevestigd is? Dan is het verstandig om uw aflossingsvrije hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Een specialist kunt u inzicht geven in de mogelijkheden via een gratis telefonisch Aflosgesprek.
De hoogte van de restschuld bereken je als volgt: de verkoopprijs van de oude woning, minus de verkoopkosten van die woning, minus de eigenwoningschuld. Verkoopkosten zijn kosten om de woning geschikt te maken voor verkoop of om de woning makkelijker te kunnen verkopen, zoals de courtage van de verkoopmakelaar.
Bij onderwaarde is de woning minder waard dan het (resterende) bedrag van de hypotheekschuld. In deze situatie wordt ook gezegd dat de hypotheek 'onder water staat'. Onderwaarde is risicovol en kan uiteindelijk leiden tot een restschuld.