Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn.
Een goede biefstuk is rosé van binnen en wordt geleidelijk donkerder naar de rand. Een geweldige biefstuk is egaal roze van binnen (zonder overloop van kleur), heeft een dunne krokante korst en is ontzettend mals.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Reacties. Laat eerst de pan goed heet worden. Dan pas de boter erin (gebruik bak&braad of roomboter, geen margarine of olie) Bestrooi de steak met zout en peper, dit geeft een mooi bruin korstje. De steak mag pas in de pan als de boter bruin begint te kleuren.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Je zult het vast wel eens hebben gezien: een soort sneeuwvlokken op het eten in een afgesloten bakje. Dit heet vriesbrand. Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Een geschilde appel kleurt bruin door inwerking van zuurstof. of kwark waar na verloop van tijd een laagje water op verschijnt. Vaak is bederf te zien, te ruiken of te proeven. Een product dat bedorven is, zoals zure melk, laten de meeste mensen liever staan omdat ze denken dat ze er ziek van worden.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Vlees hoort van nature geen of nauwelijks geur te hebben. Tenzij er een duidelijk kruidenmengsel over zit met een sterke geur. Dan nog zou je dat weeige geurtje er boven uit ruiken, dat is een duidelijk teken van bederf.
Gelukkig zit er ook geen bloed in een goed stuk vlees. Het rode sap dat eruit komt, is myoglobine. Dat is een eiwit dat zuurstof aflevert aan de spieren van een dier. Wanneer dat in aanraking komt met lucht of wordt gesneden, kleurt het rood.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. In de diepvries is bereid vlees en vis zeker nog drie maanden goed te bewaren.
Gebakken biefstuk of steak kan je 1 à 2 uur buiten de koelkast, bijvoorbeeld op het aanrecht, bewaren. Als het langer dan twee uur bewaard is, moet het weggegooid worden. Na 2 uur beginnen namelijk bacteriën te verspreiden waar je ziek van kan worden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
De biefstuk is gebakken en moet 5 tot 10 minuten rusten. Tijdens het rusten gaart de biefstuk dan nog even na. Om hem warm te houden wordt hij vaak in aluminiumfolie gewikkeld. En ja, dan blijft het vlees warm.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.