Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden. Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen je bloedvaten juist.Hierdoor gaat de warmte slechter kwijt.
Te warm douchen is slecht voor je huid
Wat je persoonlijke voorkeur ook is: volgens de wetenschap moet je niet heter douchen dan 38 graden. De ideale temperatuur ligt dus iets boven lauwwarm water. Wanneer het water meteen al te heet aanvoelt, is dat meestal ook zo en beschadigt het de huid.
Door warm te douchen schiet je lichaamstemperatuur even omhoog en vervolgens sneller omlaag, zodat je je moe voelt.
Koud douchen, de voordelen:
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
De gezondheidseffecten gebeuren al in de eerste 30 tot 60 seconden. Als je meer ervaren bent kan je het opbouwen tot 1, maximaal 2 minuten . Kou kan namelijk ook energie kosten. Bij te lang onder de koude douche staan warm je erna niet goed op.
Als je een droge huid hebt, is het juist beter om in de avond te douchen. In de nacht ontwikkelt zich olie en talg en als je in de ochtend niet douche blijft dat de hele dag aanwezig om je droge huid te verminderen. Je geeft je huid dus overdag meer rust om zich te herstellen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Volgens verschillende wetenschappers is het absoluut niet nodig om elke dag te douchen. Het is volgens hen zelfs beter om elke twee of drie dagen te douchen. Elke dag douchen heeft namelijk best wel wat nadelen, vooral voor je haar en voor je huid.
Doordat de vaten wijder zijn daalt de bloeddruk en door het zweten krijgt het bloed dus minder volume. Hermien Kalkman: “Het vocht neemt af, maar het aantal bloedcellen blijft gelijk. Daardoor wordt het bloed stroperiger dan normaal.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Warm of koud douchen? Douchen met deze hitte is heerlijk, maar wanneer je het na het douchen niet meteen weer heet wil krijgen, kun je beste een warme douche nemen. Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Dit systeem zorgt ervoor dat het water op een constante koude temperatuur is. Deze temperatuur begint bij 4 graden en kan oplopen tot 38 graden. Dit is aanzienlijk kouder dan het leidingwater. Onder een koude douche kun je deze temperatuur namelijk niet kouder maken dat dat die is.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Een snelle douche zorgt ervoor dat je weer fris je bed in kunt, maar vergemakkelijkt ook het verwijderen van je make-up. Daarnaast opent het je poriën waardoor je de huid dieper kunt reinigen.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Als je 's ochtends doucht heb je de hele dag een extra frisse schone huid. Vooral als je vet haar hebt is 's ochtends douchen ideaal. Want het extra talg wat je huid 's nachts heeft aangemaakt kun je dan meteen wegwassen bij het harenwassen. En ben jij iemand die 's ochtends moeilijk op gang komt?
Koud douchen zorgt voor een verbeterde circulatie van je bloedsomloop. Dit is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, ook voor je sportprestaties en het herstel. Het zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen en energie bij je spieren en organen terecht komen.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Dit betekent dat er in dezelfde tijd meer bloed door de aderen wordt gepompt en hierdoor het bloed efficiënter wordt gebruikt. De bloedcirculatie verbetert daardoor. De bloeddruk wordt wel iets hoger, maar je aderen worden hierdoor wel sterker.