Zodra de ananasplant uitgebloeid is, kun je de kroon hiervan af snijden. Als je de Bromelia vermeerderen wil, is het van belang dat je de kroon een week laat drogen. Zorg ervoor dat de onderkant van de kroon in een glas water staat met tandenstokers erin.
Helaas bloeien Ananasplanten maar één keer en daarna verwelken ze. Een meevallertje is dan weer dat je 'm ook niet hoeft te verpotten na een aantal jaar. Je kunt de Ananasplant natuurlijk wel in een nieuwe sierpot zetten bij aanschaf. De ananas is net als alle andere ananassen een vrucht.
De ananasplant water geven
Water hoef je maar één keer per week te geven. Zorg er wel voor dat je het water in het hart van de plant giet, op de plek waar de hij zijn voeding vandaan haalt. Het is belangrijk dat de grond altijd een beetje vochtig is, maar ook dat de wortels niet in een laagje water staan.
Helaas sterft de ananasplant af zodra deze is uitgebloeid. U kunt er maximaal zes maanden van genieten, maar het is het zeker waard! U kunt de ananasplant gelukkig wel makkelijk vermeerderen.
verzorging van de ananasplant
Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft, maar zorg dat je ananasplant geen echt natte voeten krijgt. Het bestuiven van de bladeren met de plantenspuit is ook een aanrader, daar de ananasplant ook water opslaat in de vrucht. Deze plant bloeit eenmalig, maar wel zo'n 3 tot 6 maanden.
Hij smaakt ook naar ananas, maar hij is niet bedoeld om te eten. De ananasplant is een echte sierplant. De vrucht moet je vooral laten zitten: De vrucht van de ananas comosus Corona verspreidt het ontstekingsremmende enzym bromelaïne door de lucht, wat de luchtwegen verwijdt.
In de warme zomermaanden kun je jouw Ananasplant meer water geven dan in de winter. Belangrijk hierbij is dat je pas weer water geeft als de potgrond is opgedroogd. Voel regelmatig met een vinger in de potgrond. Als je jouw Ananasplant te veel water hebt gegeven, zullen de onderste bladeren geel worden.
Wil je nou dat jouw ananasplant of Bromelia nog een keer gaat bloeien, dan zul je de Bromelia moeten stekken. Een Bromelia stekken doet misschien een beetje pijn na alle moeite die je hebt gedaan, maar een ananasplant vermeerderen is het dubbel en dwars waard.
De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van zult hebben. Geef de bromelia een plaats in het licht (niet in de volle zon!) en regelmatig water (gieten in de kelk van de plant) en hij is tevreden. Extra plantenvoeding toevoegen aan z'n water is niet nodig.
Wat heb je nodig? Het enige dat je nodig hebt voor het groeien van een ananasplant is een transparante vaas, tandenstokers en een ananas.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Hangen de blaadjes van je plant er slapjes bij of zijn ze donkerder van kleur? Dat kan wijzen op een watertekort en dan geef je je plant dus best wat meer water. Is de potgrond vollédig uitgedroogd? Zet dan je plant met binnenpot 15 minuten (of tot de grond helemaal doorweekt is) in een emmer water.
Deze worden niet zo groot als de echte, waarvan de bladeren tot wel 1 m lang worden. Bij de kamerplant worden de bladeren zo'n 30 cm lang. De plant is in kweekpot te koop en plant je over in een wat grotere sierpot (met gaten). Uiteindelijk wordt de plant circa 45 cm hoog.
De ananasplant (ook wel de Bromelia Ananas genoemd) is een sierplant die een tropisch tintje geeft aan je interieur. De ananasplant zuivert de lucht en produceert, in tegenstelling tot veel andere planten, 's nachts zuurstof. Vele winkels noemen de ananasplant daarom ook wel de anti snurk plant.
Je vermeerdert een Bromelia door de plant in delen te scheuren. Pak de stek en de moederplant stevig vast, en trek ze voorzichtig van elkaar af. Als het niet gemakkelijk is om de stek te verwijderen, kan je het mes gebruiken. Met het mes kan je de stek van de moederplant afsnijden.
Leg een rijpe appel in het hart van de Bromelia en dek de plant vervolgens af met een plastic zak. Zorg dat de plastic zak goed is afgesloten. Nu moet je even geduld hebben want het kan wel 8 tot 16 weken duren voordat de bloem zichtbaar wordt! Hoe leuk en spannend!
Bromelia verpotten
De Bromelia is een plant die slechts één keer tot bloei komt. Deze kamerplant staat vervolgens wel 3 á 6 maanden in bloei. Na deze periode vervaagd de kleur van de bloem.
De Bromelia is geen dorstige plant en hoeft in principe maar eens in de week wat water te hebben. Laat de grond altijd licht vochtig, zolang er onderin de pot maar geen water blijft staan. Een Bromelia houdt van zonlicht, zolang het niet direct op zijn vrolijke koppie schijnt.
In de vrucht zitten kleine, harde zaden. Hoe lang het duurt voordat de vrucht rijp is, hangt af van de omgeving. Bij ananassen die in Australië gekweekt worden, duurt het minstens vijf maanden.
Tweejarige planten ronden hun levenscyclus af in twee jaar. In het eerste jaar vindt kieming van het zaad plaats en wat vegetatieve groei. In de periode tussen maart en september groeit de kiemplant uit tot een plant bestaande uit alleen groene bladeren en een grote ondergrondse wortel.
Nanas, ananas, piña of pineapple
Zoals je misschien al op de foto hebt gezien, groeit de ananas aan een plant. Het is dus niet zoals met het zelf kweken van een avocado dat je uiteindelijk een hele boom in de tuin hebt staan. De plant waaraan de ananas groeit is de Ananas comosus.
Na 2 tot 3 weken heeft de ananasplant voldoende wortels om in een kweekpot van 20 cm doorsnede te plaatsen. Vul de kweekpot met 70% potgrond en 30% zandgrond. Let op: onderin de kweekpot moeten gaten zitten zodat het water kan ontsnappen. De ananasplant houdt namelijk van een waterdoorlatende zanderige bodem.
Ananas in de tuin
Haal de kruin in zijn geheel voorzichtig van de ananas af en verwijder het eventuele vruchtvlees. Doe je dit niet dan kan er rotting optreden. Droog de kruin gedurende enkele dagen.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.