Vieze geur verwijderen Als je kleren stinken na het wassen, maak je dan geen zorgen. Geuren kunnen meestal heel snel en eenvoudig uit kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed.
Vieze geurtjes in de wasmachine worden veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine. Het kan zelfs tot grijze of bruine vlekken leiden op je schone wasgoed.
Zwarte vlekken en strepen op gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van deze laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en dus ook over je wasgoed.
Draai één keer per maand een kookwas om beginnende vetluis te doden. Maak elke drie maanden de rubberen rand van de wasmachine schoon. Controleer regelmatig de filter en maak deze schoon indien nodig. Gebruik minder wasmiddel dan je nodig denkt te hebben.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Wasmachine stinkt. Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Dit wordt ook wel wasluis genoemd. Je ziet deze viezigheid vaak in de rubbers rond het deurtje van je wasmachine. Wanneer je wasmachine stinkt en de was ruikt muf na het wassen is er grote kans dat je machine hier last van heeft.
Als je onvoldoende wasmiddel gebruikt, kan het zijn dat je kleding niet goed schoon wordt. Zorg dat je de wasmiddellade vult tot de gemarkeerde lijn aan de binnenkant van de lade, of zorg dat een doseerbal is gevuld volgens de maatstreep op de buitenkant van de bal.
Indien er vaak gewassen wordt op lage temperaturen in combinatie met vloeibare wasmiddelen is het mogelijk dat er vetluis (een bruine of grijze substantie) ontstaat. Bij het gebruik van waspoeder in combinatie met lage temperaturen kunnen er wasmiddelresten achterblijven.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De oorzaak is dat vuilresten en schimmels zich in de machine vastzetten. Dit gaat op een gegeven moment ten koste van het wasresultaat. Maak een gewoonte om minimaal 1 keer per maand een kopje soda in een lege trommel te doen en een kookwas te draaien (zonder voorwas).
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Last van stank in de wasmachine? Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Je kunt ook kiezen voor een poederwasmiddel met bleekmiddel (voor de witte was), want de vetluisbacteriën kunnen niet tegen bleekmiddel.
Normaalgezien is vetluis geen gevaar voor de mens aangezien we overal micro-organismen tegenkomen. Wasluis heeft enkel het gevolg dat je wasgoed muf kan gaan ruiken en kan ook sporen vuil achterlaten.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Was die stinkt na het drogen op een wasrek, dat gebeurt soms ook – zeker als je de was binnen laat drogen op een vochtige plek. Als je was op een wasrek hangt, is het slim om wat ruimte tussen de kledingstukken te houden. Dan hangt het niet tegen elkaar aan en kan het beter drogen – en ben je vieze geurtjes voor.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.