Vermeer werd niet ouder dan drieënveertig jaar. Hij was tijdens zijn leven niet rijk. De tijdens zijn leven matig succesvolle kunstenaar had zelfs grote schulden. In 1672 zag hij zich daarom genoodzaakt om met zijn hele gezin bij zijn schoonmoeder in te trekken.
Het schilderij Sint Praxedis van Johannes Vermeer heeft dinsdag bij een veiling van Cristie's in Londen omgerekend ongeveer 7,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis laten weten. Het gaat om een werk uit 1655 en het is daarmee volgens Cristie's het vroegst gedateerde werk van Vermeer.
Waarom is Johannes Vermeer zo beroemd? Johannes Vermeer was een Nederlandse kunstenaar die vooral bekend is om zijn schilderijen van het dagelijkse leven in de 17e eeuw. De ongeveer 36 van zijn overgebleven schilderijen tonen een zuiverheid van licht en vorm.
Hij werd hierdoor in zijn eigen tijd nauwelijks beroemd en bleef zijn hele leven arm. Om brood te kunnen betalen, gaf hij soms schilderijen aan de plaatselijke bakker die zo een kleine collectie Vermeer schilderijen had.
Feit is ook dat Vermeer in 1653 trouwde met Catharina Bolnes, met wie hij veertien kinderen kreeg.
Tegenwoordig is Johannes Vermeer (1632-1675) een van de beroemdste Nederlandse schilders uit de 17de eeuw. Hij kan zich meten met andere grote Nederlandse schilders, zoals Rembrandt van Rijn en Frans Hals. Vermeers bekendste schilderijen zijn Het melkmeisje en het Meisje met de parel.
De waarde van dit werk wordt geschat op 200.000.000 dollar.
Op de tafel ligt een parelketting naast een sieradendoosje, een halsdoek en een uitgevouwen blad papier, waarschijnlijk de envelop of een tweede blad van de brief. Parels konden worden geassocieerd met vanitas, het verlangen om zich aantrekkelijk te maken, zonder een moreel oordeel te vellen.
"Het concert" van Johannes Vermeer
Nog zo'n schilderij dat meer dan 100 miljoen euro waard zou zijn, is "Het concert" van Johannes vermeer. De Nederlander schilderde het omstreeks 1660. Het werk werd in 1990 gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston.
Een minder bekend schilderij van Vermeer genaamd Sint Praxedis, werd in 2014 in Londen voor een bedrag van 7,8 miljoen euro geveild. Gezien het Meisje met de parel zo beroemd is, zal dit schilderij zeker geen koopje zijn. Misschien wel leuk om te weten: Er wordt geschat dat de Mona Lisa zeker minstens $2.67 miljard is.
Met lichtgeel of lichtroze schilder ik op 2 in de parel, en let erop dat de kleuren soepel (van 2 en 3) in elkaar over lopen (= doezelen). Met de drie primaire kleuren; geel, rood en blauw meng ik een bruine kleur. Met dit bruin schilder ik de ronde basis van de parels.
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci, ook bekend onder de naam La Gioconda, wordt wel beschouwd als het beroemdste geschilderde portret uit de kunstgeschiedenis. Het geldt tevens als het absolute topstuk van museum Het Louvre in Parijs.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Pigmenten uit mineralen zijn de belangrijkste grondstoffen. Maar ook planten speelden een rol in het kleurenpalet van Vermeer. In die tijd werd vooral gewerkt met primaire basiskleuren blauw, geel en rood naast plantenextracten voor bruin en zwart. De kleur groen kwam voort uit het samenstellen van blauw en geel.
Voorstelling. De benaming Het melkmeisje is feitelijk onjuist omdat een melkmeisje een vrouw was die melk aan huis bezorgde; de hier afgebeelde vrouw is een keukenmeid. Ze is als zodanig te herkennen vanwege haar eenvoudige kleding en gestreken hoofdkapje.
Het melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660 - Rijksmuseum.
Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1626 – aldaar, begraven 3 februari 1679) was een Hollands kunstschilder uit de 17e eeuw, de tijd van de Noord-Nederlandse barokke schilderkunst. Zijn werken zijn wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven.
Dienstmeid. Het melkmeisje ging jarenlang door het leven als keukenmeid. Deze oude titel is eigenlijk beter, want het melk schenkende meisje is een dienstmeid, of - zoals we dat tegenwoordig noemen - een hulp in de huishouding en een melkmeisje was een vrouw die melk aan huis bezorgde.
Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. Mogelijk was hij in de leer bij stadgenoot Carel Fabritius (1622-1654) of Leonaert Bramer (1596-1674).