Het wasgoed moet aan het einde van elke cyclus koud uit de trommel van de wasmachine komen, omdat het wordt gespoeld in koud water. Als het wasgoed erg heet is aan het einde van een cyclus, betekent dit dat de kleding in heet water werd gespoeld.
Warmte controleren
Met de hand: Draai een proefwas op dertig graden (30 °C). Leg tijdens het draaien van de wasmachine jouw hand op het glas van de deur. Als dat warm aanvoelt, gaat de temperatuur minstens boven de dertig graden en is vermoedelijk de thermostaat kapot.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Je kleding op koud water wassen is goed voor je kleding! Kouder water zorgt ervoor dat kleuren niet verbleken, is zacht genoeg voor delicate stoffen, kan je geld besparen op jouw energierekening en helpt je jouw steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet.
Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding
Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.
We willen allemaal in een hygiënisch schone onderbroek rondlopen, maar op welke temperatuur moet je je onderbroeken eigenlijk wassen? Vaak hebben we daarom de neiging om ons ondergoed op 60 graden te wassen. Dit is echter helemaal niet altijd nodig. Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Was op het ideale moment
Laat uw wasmachine dan 's nachts of tijdens het weekend draaien, wanneer uw elektriciteit goedkoper is. Hebt u zonnepanelen, dan kunt u beter overdag wassen met de gratis elektriciteit die ze opwekken.
Was op lagere temperatuur
Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C. Wasmiddelen zijn ook steeds beter geschikt voor lage temperaturen.
Beddengoed wassen doe je elke keer nadat je je bed verschoond hebt, elke week dus. Was lakens meteen en laat ze niet rotten in je wasmand. Zo voorkom je vieze luchtjes, motten en ander ongedierte. Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden.
40 graden is een populaire temperatuur om op te wassen, vooral voor de bonte was. Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig.
Wanneer jouw wasmachine niet meer warm wordt, dan heeft dit doorgaans te maken met een niet goed functionerend verwarmingselement. Wanneer het verwarmingselement het niet meer doet kan deze geen warmte meer sturen naar de wastrommel, waardoor jouw kleren niet meer gewassen kunnen worden in heet water.
Defect verwarmingselement of kapotte thermostaat
Het vervangen van deze onderdelen kost in sommige gevallen meer dan 80 euro. Bij de meeste merken kost dit onderdeel gelukkig tot 80 euro.
In tegenstelling tot een afwasmachine, kan een gewone wasmachine niet zomaar op de warmwaterkraan worden aangesloten. Dat komt omdat de gewone wasmachine maar één waterinlaat heeft, voor koud water. Er moet een warmwaterleiding komen vanuit de ketel of boiler, of vanuit de warmwaterkraan in de keuken of badkamer.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen.
Koud wassen: je bespaart tot 75% energie
Je water is niet écht helemaal koud, maar ongeveer 15° C. Kleine kanttekening: écht vuil was ga je niet proper krijgen op deze lage temperatuur. Maar voor delicate was en fijne stoffen is deze temperatuur perfect.
Vaatdoek smerigste voorwerp in huis
Althans, als die was op een lage temperatuur gewassen wordt. Om eventuele ziekteverwekkers te doden, is het namelijk nodig de vaatdoek op minstens 60 graden te wassen.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen.Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
30°C - licht bevuilde kledij
Dan is een programma op 30°C ideaal. Een programma op 30°C is ook geschikt om wol, blouses, hemden of kledij uit delicate stoffen te wassen. Hierbij zal de kleur behouden worden en de stof niet beschadigd worden door de hoge temperaturen.
Over het algemeen geldt: Koud water: zijde en wol. 30 of 40 graden: fel gekleurd ondergoed of met elastische banden en materialen zoals modal, viscose, tencel, bamboe, polyester, polyamide, elastan, nylon en acryl. 60 graden: katoen ondergoed of ondergoed met rem- of menstruatiesporen.
Gekleurd katoen kan op 40 graden gewassen worden. Wit katoen kan op 60 graden gewassen worden (100% katoen mag op 90 graden worden gewassen). Maak geen gebruik van de droger. Voor stoffen als modal, viscose, tencel en bamboe is een temperatuur van maximaal 40 graden het beste.
Handdoeken en washandjes vormen na gebruik namelijk een bron voor ziektekiemen. Daarom is het belangrijk de handdoek en het washandje goed te laten drogen. Dan kun je deze nog maximaal drie tot vijf keer gebruiken.