"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Zet de deur open bij schone was
Na een paar uur wachten kan de vochtige was alleen wel gaan stinken. Helaas zijn bacteriën en schimmels hier vaak de boosdoeners. Om dit te voorkomen laat je simpelweg de deur van de wasmachine openstaan na het wassen en geef je wasmachine wat ademruimte.
Een algemene richtlijn is om de was niet langer dan twaalf uur in de machine te laten zitten. Toch geldt dat je beter even aan het wasgoed kunt ruiken, omdat iedereen hier een ander gevoel bij heeft. Als de was écht te lang in de machine blijft zitten, kun je zelfs al schimmel gaan ruiken.
Om de lucht beter te laten circuleren en jouw wasgoed sneller te laten drogen, moet je het in verspringende rijen ophangen. Op die manier is de afstand tussen hen groter. Maak de kleren goed vast: Om te voorkomen dat het wasgoed wegglijdt of valt in de wind, moet je het vastzetten met wasknijpers.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze.
Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Zet je droogrek op een goede plaats
Dit kan bij het raam zijn, waar licht en warmte van de zon doorheen komt. Binnen drogen kan de luchtkwaliteit in je huis verminderen en stofvorming veroorzaken. Dat komt doordat niet goed gedroogde kleding nog zo'n 2-3 liter water kan bevatten.
Kies de juiste plek
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Met gesloten deuren kun je die 'overlevingstijd' tot 10 minuten kunnen rekken.Veel kostbare tijd om levens te kunnen redden.Daarnaast houd je ook langer de giftige rook uit je kamer. Dit vormt volgens de stichting de grootse levensbedreiging bij brand.
Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
In principe mag iedereen altijd klussen. Dus ook in de avond en op zondag.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Als het regent of het is te vochtig buiten, dan heeft het uiteraard weinig zin om je natte was buiten op te hangen. In dit geval is een wasrekje binnen een goed alternatief voor de droogkast.
Dat je nooit te veel wasmiddel kunt gebruiken bij het wassen, is om verschillende redenen een belangrijke misvatting. Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Was op het ideale moment
Hebt u een meter met tweevoudig uurtarief? Laat uw wasmachine dan 's nachts of tijdens het weekend draaien, wanneer uw elektriciteit goedkoper is. Hebt u zonnepanelen, dan kunt u beter overdag wassen met de gratis elektriciteit die ze opwekken.