Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
Om de dag met een frisse kast én een lekkere koffielucht te laten beginnen, kan je een blikje/bakje gemalen koffie in je kast zetten. De koffie absorbeert dan alle vieze geurtjes. Prik een paar gaatjes in het deksel, plaats het dichte bakje in je kast en de koffie doet de rest.
Hoe kan ik mijn was lekker laten ruiken zonder parfum? Om je wasgoed toch lekker fris en met een lekkere geur uit de wasmachine te halen raden wij een wasmiddel met etherische oliën aan. Deze natuurlijke geurstoffen zijn zacht voor je huid en hebben in de meeste gevallen geen of een sterk mindere allergische werking.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Een effectieve methode is het laten weken van je kleding in een emmer met water en azijn. Ook kan je een flinke scheut (natuur)azijn toevoegen aan de la van de wasmachine, gecombineerd met het wasmiddel. De azijn bestrijdt de zweetgeur en zal vervolgens opgaan in de geur van je wasmiddel.
Wat vaak zorgt voor een muffe lucht, is vochtigheid. Dit gebeurt wanneer men bijvoorbeeld nog vochtige kleding terug hangt of legt in de kast. Hierdoor wordt de kledingkast erg vochtig, wat zorgt voor deze lucht of geur. Zorg er daarom altijd voor dat de kleding kurkdroog is, voor je deze in de kast hangt.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Neem een klein potje zonder deksel en vul het met wat witte rijst. Voeg er wat druppels van jouw favoriete etherische olie aan toe en dek het af met een lapje stof of een stoffen zakdoek. Doe er een elastiekje of touwtje omheen en klaar is je natuurlijke, zelfgemaakte luchtverfrisser.
Wil je je kledij enkel opfrissen? Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.