Wanneer het wasgoed in uw droger niet goed droog wordt, maar wel erg heet, is er vaak een sensor vervuild. Wasdrogers meten door middel van een vochtmeting het huidige restvocht in de droogfase. Wanneer u klachten krijgt is de sensor vervuild.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Als je condensor verstopt is, kan er een lek ontstaan aan de onderkant van de wasdroger. Heb je een condensdroger? Haal de condensor uit de droger en spoel hem af met een douchekop. De condensor van een warmtepompdroger is niet te verwijderen en is bij sommige modellen zelfreinigend.
Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt. Je kunt dit tegengaan door je kleren nog extra te schudden voordat je het op het wasrek legt. Daarnaast is het omwisselen van kleding op het wasrek aan te raden.
De condensor van de droger schoonmaken
De condensor (of warmtewisselaar) schoonmaken dient minstens 1 keer per maand te gebeuren, maar het liefst nog vaker. Dit roestvrij stalen rooster maak je schoon met behulp van stromend water. In dit filter hopen de pluizen zich namelijk op en gaan vervolgens samenklonteren.
De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding. Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Als er water bij de deur lekt, kan het zijn dat de deur niet goed sluit, of dat er een scheur zit in het manchet (het rubber). Een niet sluitende deur komt meestal doordat er wasgoed tussen de deur zit. Is dat het geval, zet dan de wasmachine uit en trek de stekker eruit. Draai ook de waterkraan dicht.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar haalt het vocht uit de lucht, en laat dat neerslaan in een reservoir. Bij veel condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer, zodat het niet na elke wasbeurt leeggemaakt hoeft te worden.
Waarom komt mijn wasgoed niet droog uit de Miele droger? Nat wasgoed ná het drogen kan verschillende redenen hebben: Filters zijn onvoldoende schoon. Reinig de filters zoals in deze instructievideo voor condensdrogers en deze instructies voor warmtepompdrogers.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Een droger met een lage vochtuitstoot verliest 6 tot 10% vocht. Dit is het percentage warme lucht dat de droogautomaat je washok in blaast. Het overige gedeelte komt in je condensbak terecht of spoelt weg via de condensafvoerslang. Dit is een condensatie-efficiëntie van 90 tot 94%.
Bovendien staat druipend water niet echt stil, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat het water dat op voetgangers neerkomt besmet raakt. Het water dat uit airconditioners druppelt, is waarschijnlijk zelfs veilig om te drinken. (In veel landen is het zeker drinkbaarder dan het drinkwater.)
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
Dit is de filter die achter het klepje links onder ( te demonteren door met een dun plaatje tussen de sparing te wrikken) zit. Hierachter wederom een klepje welke door het hendeltje te draaien los te nemen is.
Een condensor is een systeem dat wordt gebruikt voor het condenseren van stoom en andere gasvormige stoffen. Tijdens het condenseren worden stoffen vanuit een gasvormige toestand naar een vloeibare toestand gebracht. Dit gebeurd door de warmte weg te nemen. Door bijvoorbeeld stoom af te koelen ontstaan waterdruppels.
De warmtewisselaar inspecteren en indien nodig schoonmaken; - Gebruik een zachte borstel om de lamellen schoon te maken. - Gebruik een stofzuiger of luchtspuit (geen hoge druk) om vuil en stof te verwijderen. Maak altijd schoon tegen de richting van de luchtstroom in.
Een levensduur van 11 jaar is gemiddeld, maar dan zijn er uiteraard ook uitzonderingen. De wasdrogers van Miele gaan bijvoorbeeld een stuk langer mee dan die van andere A-merken. Volgens het onderzoek van de Consumentenbond hebben Miele drogers een gemiddelde levensduur van 16 jaar.