Zo'n 10.000 jaar geleden was de Sahara groen. In Tassili n'Ajjer in de woestijn van Algerije zijn zo'n 15.000 grottekeningen te vinden van antilopen, krokodillen en andere kuddes. In het geval de baan een ellips is, gaat de aarde dicht bij de zon sneller en ver weg van de zon langzamer.
Een internationale groep onderzoekers heeft uitgewezen dat de Sahara vroeger geen woestijn, maar een weidelandschap was. Eerder werden diverse grottekeningen gevonden die suggereerden dat de vroegere bewoners van het gebied veehouders waren.
De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud, en ontstond als gevolg van het krimpen van de Tethysoceaan. Die oceaan bevond zich tussen 230 en 38 miljoen jaar geleden tussen Afrika en het Arabische Schiereiland aan de ene kant, en Europa en Azië aan de andere kant.
De Sahara bestaat grotendeels uit rotsachtige gebieden. Slechts zo'n 20% van het oppervlak bestaat uit ergs. Dit zijn grote zandverstuivingen met zandduinen. Deze duinen zijn in beweging en kunnen zich langzaam verplaatsen waardoor een volledige erg in duizenden jaren van plek kan veranderen.
Zesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne, waar het leven welig tierde.
In het noorden van Afrika ligt de Sahara, de grootste woestijn ter wereld. Het is er is droog en dor. Toch leven er dieren, planten en zelfs mensen. Het zijn nomaden.
Reacties. Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Daar is het gemiddeld zo'n drie graden Celsius. In de zomer fluctueert de temperatuur tussen de 25 en de 38 graden, in de winter wordt het tussen de -15 en -30.
Regenwater kan allerlei stoffen bevatten, soms zelfs zand uit de woestijn. Bij stof- en zandstormen in het woestijngebied kan stof kilometers hoog in de atmosfeer komen. Wanneer luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan Saharazand boven ons land of nog noordelijker komen.
De meerderheid van de mensen die in de Sahara wonen zijn nomaden. Dit betekent dat deze mensen continue in beweging zijn in deze regio op zoek naar betere levensomstandigheden. Men gelooft dat de eerste nomadische volkeren naar deze regio kwamen nadat de huisdieren werden ingevoerd; zo'n 7.000 jaar geleden.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
De woestijn maakt onderdeel uit van de Grote Arabische Woestijn die het gehele Arabische Schiereiland (waartoe ook Saudië-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en een deel van Irak en Jordanië behoren) beslaat. Aan de ene kant van Dubai ligt de Perzische Golf en aan de andere oostelijke kant ligt deze woestijn.
Saharastof is stof uit de Sahara dat met de regen op aarde terechtkomt. Tijdens stof- en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen.
De deskundigen zijn het er wel over eens: veel vuil op de zonnepanelen brengt het rendement omlaag. En dat geldt dus ook voor Saharazand.
Saharazand valt onder de grote bedreigingen van je auto en autolak. Het kan schuren, inbranden en je pollenfilter verstoppen. Daarom moet het weg, maar wel op de juiste manier. De geelkleurige, fijne zandkorrels op je autodak betekenen acuut gevaar voor je autolak.
Zonnepanelen hebben een speciale vuilafstotende laag. Omdat de zonnepanelen altijd onder een bepaalde hellingshoek liggen, wordt woestijnzand – en bijvoorbeeld ook stuifmeel en ander stof – na verloop van tijd door het regenwater weggespoeld. Schoonmaken is dus in de meeste gevallen niet nodig.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Als je aan de Sahara denkt, zien de meeste mensen enorme zandvlaktes en grote zandduinen voor zich. In praktijk is echter maar 20% van deze woestijn zand. De rest is rots, steenpuin en grind.
Als de wind vanuit het zuiden waait, wordt de lucht met het zand richting Europa geblazen en kan het ook boven Nederland terecht komen. In principe kan de atmosfeer het zand vasthouden, maar als het regent komt het naar beneden. Dan is het roodbruine, fijne zand te zien op tuinmeubilair, de auto of op ramen.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!
Bovendien zijn er overdag erg veel wolken in de Sahara. De wolken houden de warmte tegen die de aarde uitstraalt. Daarom wordt het in de Sahara extra warm. In de nacht zijn er echter vrijwel geen wolken in de woestijn, dus alle warmte die de aarde uitstraalt, kan ook zonder problemen de aarde verlaten.