De Duitse Democratische Republiek (Duits: Deutsche Demokratische Republik, DDR), ook wel Oost-Duitsland genoemd, was een communistisch land in Europa. Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland.
De DDR was vanaf het begin een dictatoriale eenpartijstaat, die onder leiding stond van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). De SED was feitelijk een satellietpartij van de Sovjet-Unie.
De Oost-Duitse staat DDR ontstond in 1949 en raakte in verval na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Op papier was de DDR democratisch, maar in feite was de nieuwe natie een verlengstuk van de socialistische dictatuur van de Sovjet-Unie en had zij duizenden doden op haar geweten.
Was er in West-Duitsland sprake van een democratie, in Oost-Duitsland had de communistische staatspartij SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) de touwtjes in handen. De Oost-Duitse bevolking had geen stem in de politiek: de SED bepaalde bijna alles.
Na de nederlaag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland tijdens de Koude Oorlog een gescheiden natie. Dit duurde voor Duitsland van 1949 tot 1990. Van het eens zo nationalistische Duitsland werden twee landen gemaakt: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR).
Het beste antwoord. West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
De opdeling van Duitsland is aanvankelijk tijdelijk en enkel bedoeld om de grootmacht na de oorlog in te dammen. Na zo'n vier jaar komen de bezetters onderling in conflict. We staan aan het begin van de Koude Oorlog en Oost en West denken anders over hoe Europa eruit moet zien in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.
Door de grote ideologische verschillen tussen deze twee landen breekt de Koude Oorlog uit. De Sovjets willen vervolgens niks meer met het kapitalistische westen te maken hebben en gooien de grenzen in Europa op slot. Zo ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en Europa, die het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
In mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Het was een tijdelijke staat, benadrukten de West-Duitse politici, in afwachting van een vereniging. Maar in oktober volgden de communisten in het oosten met een eigen staat: de DDR. De Duitse deling was een feit.
Het werd al vrij snel duidelijk voor de Oost-Duitsers, dat het communistische regime een strenge dictatuur zou gaan voeren na de oprichting van de DDR in 1949. Beetje bij beetje begon een deel van de bevolking te vluchten uit de DDR, dan wel begonnen ze plannen te beramen om dit te doen.
- Welke methoden gebruikt de Stasi? o Isolatie o Dreigementen o Fysieke marteling (licht in de cel, slaaponderbrekingen, etc.) - Wat hoopte de Stasi te bereiken met deze methoden? Het doel van deze methodes was de 'Zersetzung' (het breken) van de persoonlijkheid van de gevangenen.
De Berlijnse muur 'viel'. Kort daarna werd ook de oostgrens opengesteld. Wat bijna niemand voor mogelijk hield: binnen een jaar, in oktober 1990, werden Oost- en West-Duitsland herenigd tot één republiek.
Bondsrepubliek Duitsland was een kapitalistisch land, maar er was ook een hoge werkloosheid. De Bondsrepubliek hoorde bij de NAVO en is één van de zes stichters van de Europese Unie. In 1989 viel de Berlijnse Muur tussen Oost- en West-Berlijn en later de Duits-Duitse grens. De DDR en de BRD werden één land.
Dit is vermoedelijk de hoogste infiltratie door een veiligheidsapparaat ooit. Ter vergelijking: bij de Gestapo werkten 40.000 medewerkers op een bevolking van 80 miljoen (1 op 2000) en bij de KGB 480.000 op een bevolking van 280 miljoen (1 op 583).
De Duitse Democratische Republiek (afgekort: DDR, andere benaming: Oost-Duitsland, Duits: Deutsche Demokratische Republik) was een communistisch land in Europa. Het kwam overeen met de Russische bezettingszone van Duitsland, en bestond van 1949 tot 1990.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
De term 'Koude Oorlog'
Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.
De Koude Oorlog staat bekend als de oorlog waarbij geen directe gewelddadige confrontatie plaatsvond tussen de twee hoofdpartijen in 'oorlog'. Het was hoofdzakelijk een conflict tussen twee machtsblokken: het kapitalistische Westen en het communistische Oosten.
Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig is daar bijna niks meer van over. De overblijfselen van de Berlijnse Muur die er nog wel zijn werden omgetoverd tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.
De producten in Oost-Duitsland (DDR) waren kwalitatief en kwantitatief minder goed dan de producten in West-Duitsland (BRD). Het was in vergelijking met Oost-Duitsland een luxe om in het westen te leven. Het verschil in producten was goed te zien in woningen, mode, etenswaren en auto's.
Na het verlies van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog kregen de sociaaldemocraten de leiding over de nieuwe burgerregering. In 1919 werd in Weimar de nieuwe grondwet aangenomen, waarna de Weimarrepubliek ontstond.