Naast de Sauvignon Blanc heeft de oogst van 1971 feitelijk het beste wijnjaar geleverd in de eerste tien jaar van de wijnkelder. Het was een jaar waarin alle druivenrassen van superieure kwaliteit waren en als gevolg van een jarenlang rijpingsproces op fles konden de wijnen tertiaire aroma's ontwikkelen.
Kijken we buiten Europa, dan staan 2006 en 2009 bekend als goede wijnjaren voor Argentinië; 2004 en 2008 voor Australië en 2012, 2013 en 2014 voor Chili. Wie van witte wijnen uit Duitsland houdt, is goed uit met de jaren 2005, 2009 en 2011. 1990 was het absolute topjaar, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.
Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen. Bijna alle Bordeaux wijnen die in 2010 geproduceerd zijn, kunnen ofwel nog bewaard, ofwel nu geconsumeerd worden. Voor alle Bordeaux regio's en wijnsoorten geldt dat ze van hoogstaande kwaliteit zijn!
De goede wijnjaren van Frankrijk
De jaren 2002 tot en met 2005 hebben allemaal de maximale score gehaald, 4 jaar achter elkaar dus! Ook de laatste paar jaar waren weer fantastisch.
Het helpt natuurlijk ook mee als vorst in het voorjaar, extreme regenval – al kan een incidentele regenbui geen kwaad – en hagelbuien uitblijven. Het warme jaar 2018 geldt als goed wijnjaar, het jaar 2017 brengt bij de meeste experts minder goede herinneringen naar boven. Met 2022 lijkt het de kant van 2018 op te gaan.
Goede jaren kun je wel 30 jaar wegleggen (een riserva zelfs nog langer). Een matig jaar drink je het liefst binnen 10 jaar. Goede Barolo-wijnjaren (van '90 tot nu): 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006 – 2004 – 2001 – 2000 – 1997 – 1996 – 1990.
Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
Chianti - goede jaren
Chianti's kunnen niet heel lang bewaard worden, de meeste kun je het beste binnen 3 jaar drinken wanneer de wijn nog jong is. De Chianti Classico wijnen gaan wat langer mee, maar veel langer dan 5 jaar kunnen deze niet bewaard worden.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Wijnjaar 2019 is van uitzonderlijke kwaliteit, met een zeer fraai evenwicht, veel frisheid en een mooie zuurgraad. De oogst van de droge witte wijn en de witte Crémant is eind augustus begonnen met de pluk van de Sauvignon in de vroegst rijpe zones.
Het wijnjaar 2021 is zeker en vast niet het gemakkelijkste jaar geweest voor de wijnboeren. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding OIV meldt dat de wijngaarden in Europa te kampen hadden met slechter dan gemiddelde weersomstandigheden.
1951, 1952, 1954, 1956, 1957, 1958, 1960, 1963, 1965, 1968 en 1969: allemaal jaren die teleurstellende tot waardeloze wijnen hebben opgeleverd.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Voordat een Barolo op de markt gebracht mag worden moet deze minimaal 3 jaar oud (2 jaar op hout, 1 jaar op fles) zijn, voor een Riserva is dit 5 jaar (3 jaar op hout, 2 jaar op fles). Veel merken brengen hun flessen dan ook na 3 of 5 jaar (normaal of riserva) op de markt.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Eerder schreven we al een artikel over de beste Italiaanse wijnstreken. Komen de beste Italiaanse wijnen dan ook uit deze streken? Over het algemeen wel. Iedere wijnliefhebber kent toppers als de Barolo, de Barbaresco, de Amarone, de Suave, de Brunello di Montalcino en de Chianti.
De prijzen van laag, beginnend voor rond de € 25,00 oplopend tot meer dan € 100,00. Wijnen met de hoogste waarderingen, onbekende parels, proefdozen etc.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.