Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
Het Osmaans was een variant van het Turks die in het Ottomaanse Rijk werd gebruikt. De taal was vooral voor administratief en literair gebruik en bevatte veel leenwoorden uit het Perzisch, dat op zijn beurt weer veel uit het Arabisch heeft overgenomen.
Grootvizier Kara Mustafa Pasha werd in opdracht van een woedende sultan geëxecuteerd in Belgrado en in de oorlog die volgde op de Slag bij Wenen verloren de Ottomanen het grootste deel van Hongarije aan de Habsburgers. Het conflict werd uiteindelijk in 1699 beëindigd met de Vrede van Karlowitz.
Zoals gezegd was het eens zo machtige Ottomaanse Rijk in verval. Het rijk brokkelde af als gevolg van interne spanningen en buitenlandse bemoeienissen, in economisch opzicht was er sprake van stagnatie. De Turken hadden de macht over de Middellandse Zee verloren en daarmee hun positie in de internationale handel.
Deze situatie hield een paar eeuwen stand, maar uiteindelijk was het Alexander de Grote in de 4e eeuw v. Chr. die het huidige Turkije veroverde. Hij stichtte een enorm rijk dat zich uitstrekte tot aan India en Egypte.
Marokko is buiten een rechtstreeks Ottomaans bestuur gebleven door een combinatie van factoren: twee sterke dynastiën verzetten zich tegen verovering, er was met Spanje een derde speler in het spel die al eens van kamp wisselde, het lag ver van de Ottomaanse machtscentra, en.
Het gebied lag verspreid over Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in het huidige Egypte, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Macedonië, Palestina, Jordanië, Syrië en Libanon. Het strekte zich uit van het zuiden van Algerije tot aan de rivier de Donau.
de periode in de geschiedenis dat een bepaald land of gebied onder de heerschappij viel van het Ottomaanse Rijk: Ottomaans Egypte (1517-1914)
Turks is de moedertaal.
Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken. Wereldwijd spreken 150 miljoen mensen de Turkse taal en haar dialecten.
In theorie behoren de Turkse talen tot de Altaïsche talen. Dit is een theorie over een taalgroep waar verschillende talen in Noordoost-Azië toe behoren. Dit is niet gek, aangezien de Turken oorspronkelijk uit deze regio komen. Het Turks zou hierdoor ver verwant zijn van het Koreaans, Japans en Mongools.
De familie vertoont enkele sterke overeenkomsten met een aantal andere talen, waaronder Japans, Mongools en Koreaans, wat bij sommige taalkundigen het idee van een zogeheten familie der Altaïsche talen teweeg heeft gebracht.
Het Britse Rijk bereikte in 1921 zijn grootste omvang van bijna 33.000.000 km² (bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde) en was daarmee samen met het Mongoolse Rijk het grootste wereldrijk dat ooit op aarde heeft bestaan.
De Ottomanen droegen veel rode kleding. De vrouwen droegen jurken of rokken en de mannen die droegen een wijde broek met een net jasje. Alleen niet iedereen kan zulke dure kleding betalen dus sommige mensen drogen ook wel oude kleding van dekens en van familieleden.
De verhouding tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk was al tijden lang gespannen, tijdens het bestaan van het Ottomaanse Rijk zijn er maar liefst elf Ottomaans-Russische oorlogen geweest.
Kemal Atatürk (geboren als Mustafa, tot 1934 Mustafa Kemal Pasja, na 1935 Kamâl Atatürk; Thessaloniki, 1881 – Istanboel, 10 november 1938) was een Turks maarschalk, schrijver, politicus en grondlegger van de republiek Turkije, waarvan hij de eerste president was.
De Arabieren veroverden de regio in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden. Hoewel het een deel was van het grotere Arabische Rijk werden vazalstaten zoals het koninkrijk van Nekor gevormd.
Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Paşa, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.
Portaal Landen & Volken
De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca.
Naar aanleiding van de coup van de Griekse junta tegen de democratisch gekozen regering van President Makarios op 15 juli, vond Turkije het voorwendsel om zijn separatistische plannen met betrekking tot Cyprus in de praktijk te brengen. Op 20 juli lanceerden Turkse troepen een massale invasie van Cyprus.
Die regio hoort sinds 1994 officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, gesteund door Armenië. De Azerbeidzjanen worden gesteund door Turkije; de meeste inwoners zijn etnisch verwant aan Turkije. "In de tweede oorlog in Nagorno-Karabach heeft Turkije Azerbeidzjan gesteund met militaire middelen.