Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
De Lage Landen worden dan bewoond door drie Germaanse volken, de Friezen in het westen en noorden, Franken in het zuiden en de Saksen in het oosten. De Franken ontwikkelen zich tot het dominantste volk.
De oudste menselijke bewoners in Nederland waren waarschijnlijk neanderthalers die aan het einde van het Midden-Pleistoceen (0,465-0,128 Ma) en het Laat-Pleistoceen (0,128-0,0115 Ma) in Noordwest-Europa verbleven. De oudst bekende sporen in Nederland dateren uit het Midden-paleolithicum, ca.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Er ontstaat een nieuw belangrijk gebied in de Vroege Middeleeuwen: Holland. In 1250 is het graafschap qua omvang af. De Hollandse Graven krijgen steeds meer macht. In Noord-Holland zijn de Friezen verjaagd.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Geboren in Nederland of buitenland
Heel simpel: ben je in Nederland geboren, dan ben je een Nederlander, ben je in het buitenland geboren, dan ben je een buitenlander. Volgens deze definitie zijn op 1 januari 2020 15,0 miljoen inwoners in Nederland geboren en 2,4 miljoen niet.
Het Nederlands heeft als vroege voorouder het Oudnederfrankisch, een verzameling Istvaeoonse dialecten ontstaan na 500 als gevolg van de dialectische differentiatie binnen de West-Germaanse groep.
Zo'n 6,5 miljoen jaar geleden leefde de gemeenschappelijke voorouder van chimpansees, bonobo's en de mens. Waarschijnlijk leek dat dier meer op een chimpansee dan op een mens. Homo sapiens, de moderne mens dus, ontstond zo'n 200.000 jaar geleden op het Afrikaanse continent in het huidige Ethiopië.
Tegenwoordig zouden veel Belgen en Nederlanders uit de zuidelijke gebieden van Nederland, vooral uit afgelegen en landelijke gebieden, nog steeds Keltisch DNA dragen, welke in deze landen het meest voorkwam vóór de komst van de Germaanse stammen, die hen absorbeerden dankzij hun numerieke superioriteit.
“Hé kaaskop!”
Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en kaas-eters. De kaasboeren zijn hier trots op. Toch is dat niet de enige reden waarom Nederlanders kaaskoppen worden genoemd. Waarom dan nog meer?
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden. Zelf spreken de Chinezen van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur'. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr.
Globaal kan gezegd worden dat de Vikingen uit het huidige Denemarken, Noorwegen en Zweden respectievelijk zuidwaarts, westwaarts en oostwaarts actief waren.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Nederland is gevormd tussen de laatste twee ijstijden. Door de rivieren de Rijn, Maas, Schelde en Eems kwamen er mensen in Nederland wonen. De eerste bewoners van Nederland waren de jager-verzamelaars. Zij leefde van het jagen en het verzamelen van voedsel.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Eerste en tweede generatie
Op 1 juni 2022 woonden 4 564 248 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,8 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,5 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel 'oudste inwoner van Nederland' sinds mei 2021, toen Cornelia Boonstra uit Arnhem overleed. Ook die werd 110 jaar oud. Het absolute record staat niet op haar naam: die titel is in handen van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.