" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
Over het algemeen wil je een ovenschotel het grootste deel van de kooktijd afgedekt met aluminiumfolie bakken . Door de ovenschotel af te dekken, wordt vocht vastgehouden en wordt voorkomen dat het uitdroogt. Als je de ovenschotel niet afdekt of te snel weghaalt, zal de ovenschotel uitdrogen.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Waarom je kiest voor een aluminium schaal
Een aluminium schaal is handig in gebruik en gooi je daarna eenvoudig weg. Je hebt geen afwas én je bent geen extra ruimte kwijt in je keukenkastjes. Liever een glazen of keramieken schaal op tafel? Zet de aluminium schaal hier dan in.
Perkamentpapier kan zo vaak worden gebruikt als u wilt en is goed voor uw budget en het milieu. Als u helemaal eco wilt worden en zelfs perkamentpapier wilt laten staan, probeer dan bananenbladeren te gebruiken om uw eten in te wikkelen tijdens het bakken.
Aluminiumfolie gebruiken om uw oven schoon te houden kan verleidelijk zijn, maar een oven bekleden met folie verhoogt de intensiteit van de hitte op ovenoppervlakken, wat kan leiden tot oppervlakteschade zoals krassen of afbrokkeling van de porseleinen afwerking en schade aan verwarmingselementen . Het kan ook voorkomen dat er gelijkmatig wordt gekookt.
Folie geleidt en verdeelt warmte, waardoor het bestand is tegen hoge temperaturen van bakken, braden, roosteren of grillen. Voor alles boven 400 graden , gebruik folie.
Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt.
Er is geen vaste regel, maar weten wat afdekken en niet afdekken met eten doet, kan je helpen beslissen. Door eten af te dekken voorkom je dat het bruin en knapperig wordt, maar het houdt wel vocht vast. Door het eten niet af te dekken, wordt het bruin en knapperig en wordt de hoeveelheid vloeistof in het gerecht dat klaar is, verminderd.
Het beschermt uw eten tegen uitdroging of verbranding en helpt de warmte en vochtigheid binnen te houden, wat zorgt voor een perfect gekookte maaltijd . Door uw gerecht losjes af te dekken met folie, voorkomt u ongelijkmatige bruining tijdens het bakken. Echter, door uw bakgerei goed af te sluiten met folie, krijgt u meer stoom.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Zeer weinig ovens kunnen het hebben als je iets direct op de bodem van de ovenruimte plaatst. De brander (bij gasovens) of het verwarmingselement (bij elektrische ovens) zit er direct onder. Als je er iets direct op plaatst, zelfs iets kleins als aluminiumfolie, houd je de warmte vast.
Een vochtig milieu bevordert het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een vochtige wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Je hebt ook geen echte deksel voor een ovenschotel nodig om het stomende effect te krijgen. Als je recept vraagt om de ovenschotel af te dekken, kun je gewoon een laag aluminiumfolie over de bovenkant van de schaal wikkelen en de zijkanten dichtmaken om hetzelfde resultaat te krijgen.
de glanzende kant van al. folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Nadelen van aluminium zijn:
Aluminium is in vergelijking met staal duur materiaal. Dit komt omdat de productie van aluminium uit bauxiet veel energie kost. Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Vermijd langdurig contact tussen zure of zoute voedingsmiddelen en aluminiumfolie. Gebruik alternatieve kookmaterialen zoals bakpapier, voor zure ingrediënten. Gebruik aluminiumfolie maar eenmalig als je het gebruikt om voedsel te bereiden en te bewaren.