De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Volgens de regel zouden we ons alleen moeten overgeven aan heerlijke oesters, kokkels en mosselen van september tot april en ze helemaal niet meer eten tussen mei en juni ! Maar waar komt deze merkwaardige overlevering vandaan?
Volgens de kenners is het een goed mosseljaar en zijn de mosselen vlezig. Overigens zijn mosselen minder een seizoensgebonden product dan je denkt. Met ingang van deze maand zijn ze namelijk tot april 2024 verkrijgbaar. Eigenlijk alleen in de lente zijn verse mosselen niet voorradig.
Ten eerste moet u zich houden aan de algemene regel voor schelpdieren: eet ze niet als de R niet in de maand staat ( mei tot en met augustus) . In die maanden zijn ze namelijk in slechte conditie vanwege het paaien en is de kans groter dat ze gifstoffen bevatten, die beter gedijen bij warmere omstandigheden.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Kun je ongeopende mosselen eten? Het advies in het verleden was altijd om alle mosselen die niet open zijn gegaan na het koken weg te gooien omdat ze bedorven zijn . Dit is niet waar en elke mossel die makkelijk open kan, is prima om te eten.
Dít is het mosselseizoen
Het beste eet je de mossel in het seizoen. Dat begint in juli met de nieuwe oogst, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Het mosselseizoen loopt van ongeveer half juli tot begin april. Over het algemeen is de regel: als de 'r' in de maand zit, zijn mosselen verkrijgbaar.
September, oktober, november en december (jawel, de maanden die eindigen op een 'r') zijn de beste 'mosselmaanden'.
Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien. En als er abnormaal veel mosselen in een pak zitten die open blijven staan, kan dat erop wijzen dat ze niet al te vers meer zijn. 5 à 6 mosselen per pak moeten weggooien is normaal, meer is een beetje verontrustend.
Schelpdieren kunnen in de zomer om verschillende redenen problematisch zijn. De eerste heeft te maken met rode getijden, enorme algenbloei die zich langs kustlijnen verzamelt, meestal bij warm weer . Ze kunnen gifstoffen verspreiden die door oesters, kokkels en mosselen worden opgenomen.
Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta.
We moeten het eten van vis tijdens hun broedseizoen vermijden
Kingfish broedt in de maanden maart, april en mei . Intuïtief gezien zouden we deze soort in deze maanden moeten vermijden.
In de maanden april, mei en juni zit-ie namelijk vol met geslachtscellen, die de smaak zeker niet ten goede komen.
De mosselen van het formaat 'super' van vijf supermarktketens - Albert Heijn, Carrefour, Aldi, Delhaize en Colruyt - werden klaargemaakt en geproefd voor deze blinde test. Voor Haentjens is het duidelijk: hij zet de mosselen van Aldi op nummer één.
Hangcultuur: deze mosselen worden gekweekt aan touwen en hangen dus in het water. Ze vangen zo meer zonlicht dan bodemcultuur mosselen waardoor ze sneller groeien en dus eerder in het seizoen kunnen worden aangeboden.
Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop. Je kunt dus beter onthouden dat mosselen te krijgen zijn als de “r in het seizoen” is: zomer, herfst en winter.
Oosterschelde, 3 juli 2024 – Vandaag zijn in de Oosterschelde de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen 2024 boven water gehaald. De hier gelegen mosselkweekpercelen – De Hammen genaamd – brengen dankzij de instroom van voedselrijk Noordzeewater de allerbeste kwaliteit voort.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
“Extra staat voor klein (meer dan 80 mosselen per kilo), super is middelmatig met zo'n 65 tot 80 mosselen per kilo en jumbo is groot en telt zo'n 45 tot 55 stuks per kilo. Goudmerk zijn de grootste, maar worden minder verkocht in de supermarkt en amper geserveerd in restaurants.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Zeeuwse bodemcultuur mosselen kan je eten vanaf juli tot maart.
Geur: Verse mosselen ruiken vaag naar de zee of een andere waterbron waar ze vandaan komen. Als ze naar riool ruiken, voor of na het koken, gooi de mossel dan onmiddellijk weg. Mosselen zijn kort houdbaar en bacteriën groeien er snel in, vooral als de mossel sterft .
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Hier kan dat door komen. Mosselen, oesters, coquilles en kokkels: schelpdieren zijn heerlijk, maar je kunt er na het eten ook niet lekker tot behoorlijk ziek van worden. Dat heeft te maken met algengifstoffen.