Diarree kan bijvoorbeeld door verandering van voeder, bedorven voedsel en infecties (parasieten). Als u pup dus af en toe eens diarree heeft bij de verandering van voeding, hoeft u zich geen zorgen te maken, dit gaat vanzelf over binnen de 2 weken.
Puppies met diarree behandel je door op regelmatige tijden een kleine hoeveelheid licht verteerbare voeding te geven zodat de het maag-darmkanaal tot rust kan komen. Verder is het belangrijk het beestje voldoende te laten drinken en natuurlijk de oorzaak te bestrijden.
Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.
Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.
Acute diarree bij een hond komt vaak voor en deze duurt niet langer dan 7-10 dagen. De 4 oorzaken waarom een hond last kan hebben van acute diarree: Voeding: de vertering van een hond reageert op voeding welke niet goed meer verteerd wordt of wanneer het onbekend is (nieuwe snack of andere voeding).
Bananen bevatten veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, iets waarvan je hond bij grote hoeveelheden snel zwaarder kan worden. Geef dus nooit te veel, maar gebruik een stukje banaan bijvoorbeeld als traktatie of als beloning bij goed gedrag in plaats van een koekje.
Voeg vezels toe aan het voedingspatroon van je hond.
Sommige honden met een zachte ontlasting hebben er baat bij als ze meer vezels te eten krijgen. Vezels zuigen het vocht op als een spons en kunnen helpen om de ontlasting er weer normaal uit te laten zien, diarree op te drogen en zachte ontlasting steviger te maken.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet! Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden.
Oververhitting kan ernstige, soms zelfs fatale gevolgen hebben. Honden krijgen last van hittekramp (in de spieren), ze beginnen verdwaasd rond te lopen, te braken, krijgen diarree en soms zelfs een donkere rode/paarse tong.
Door stress kunnen honden gaan braken en last krijgen van diarree. De oplossing is het verminderen of wegnemen van deze stressfactoren. Bij deze vorm van diarree is de aandrang verhoogd en kunnen honden hun poep slecht of niet ophouden. Vaak is deze vorm van diarree snel over wanneer het stressniveau weer verlaagd is.
Voor een gezonde darmflora moet er een goede balans zijn tussen slechte en goede bacteriën in de darmen. Die balans is door het ontwormen verstoord, waardoor je hond diarree kan krijgen. Het algemene advies is om jouw hond vier keer per jaar te ontwormen.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Waar komen deze geuren vandaan? De stank die je ruikt, is eigenlijk zwavel die geproduceerd wordt wanneer de bacteriën in de darm het voedsel afbreken. Hoe harder deze bacteriën moeten werken, hoe meer zwavel er geproduceerd wordt en hoe sterker de geur. Een goede kwaliteit van eiwitten zorgt voor een betere vertering.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.