Een balans is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen van een bedrijf of instelling. Een balans geeft inzicht over welke bezittingen een organisatie beschikt (activa) en hoe deze worden gefinancierd (passiva).
Op je balans vind je al je bezittingen, schulden, en ook je eigen vermogen terug op een bepaald moment. Je balans bestaat uit twee zijden, namelijk de activa en de passiva, de belangrijkste eigenschap van een balans is dat deze ten alle tijden in evenwicht moet zijn.
Een balans is een opname van een onderneming op een specifiek moment. Het dient twee doelen: enerzijds het verstrekken van informatie over de financiële gezondheid van een bedrijf, anderzijds laat het zien hoe het bedrijf is gefinancierd en welke middelen het tot haar beschikking heeft.
Een balans bestaat altijd uit een linker- en een rechterzijde. Links staan je activa (je bezittingen), rechts de passiva (je schulden). De bedragen aan beide kanten van de balans moeten bij elkaar opgeteld gelijk zijn.
Wat is een balans? Een bedrijfsbalans is een momentopname van je bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Met een balans opstellen kun je relatief eenvoudig bepaalde kengetallen berekenen die voor jouw onderneming van belang zijn, zoals liquiditeit en solvabiliteit.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
De rubrieken 0, 1, 2, 3 en 7 zijn (meestal) balansrekeningen. De overige rubrieken (4, 5, 6, 8 en 9) zijn dan resultatenrekeningen, ook wel winst- verliesrekeningen (W&V) genoemd. De indeling van het rekeningschema is op vrijwillige basis in Nederland.
Er bestaan analytische balansen, algemene balansen, vochtbalansen, zakbalansen, hangweegschalen, mechanische balansen en tafelweegschalen.
Dit is het totaal van alle schulden en bezittingen, passiva en activa van een onderneming. Het balanstotaal is berekend door de gegevens van de Landbouwtelling te koppelen aan de financiële gegevens van de belastingaangiften voor de jaren 2010 tot en met 2012.
Vaste activa: In het kort bevat de vaste activa al die bezittingen die voor langer dan een jaar aan je bedrijf gebonden zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand. Lees hier verder over wat vaste activa is. Vlottende activa: Vlottende activa daarentegen zijn bezittingen die voor korte tijd in een bedrijf aanwezig zijn.
Een balans is een momentopname van de activa en passiva binnen je bedrijf. Activa staat voor bezittingen en valt onder de linker- of debetzijde van de balans. Passiva staat voor schulden en vind je onder de rechter- of creditzijde. Beide zijden moeten in evenwicht zijn.
Verschil balans en resultatenrekening
De balans toont een overzicht van bezittingen en schulden van je bedrijf op een bepaald moment, terwijl de winst- en verliesrekening een overzicht toont van behaalde bedrijfsresultaat over een bepaalde periode.
De kosten voor het loon boek je op een kostenrekening op de winst-en-verliesrekening, en met tussenrekeningen op de balans onder 'passiva - kortlopende schulden' registreer je de te betalen loonkosten. Ga naar winst- en verliesrekening, klik op Kosten en dan op 'Nieuwe subrekening' in de zij-balk.
De balans geeft een overzicht van de staat van je zakelijke financiën op een specifiek moment, ook gekend als de balansdatum. Het wordt normaal gebruikt naast de twee andere delen van de jaarrekening: de winst-en-verliesrekening (ook gekend als de resultatenrekening) en het jaarverslag.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig. In de kolommenbalans worden alle rekeningen van een bedrijf weergegeven, gesorteerd op categorieën zoals activa, passiva, inkomsten en uitgaven. De debetzijden van elke rekening worden weergegeven in de linkerkolom, terwijl de creditzijden worden weergegeven in de rechterkolom.
Vlottende activa zijn bezittingen die snel rouleren en dus minder dan een jaar in een bedrijf aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld debiteuren en voorraad. Ook behoren liquide middelen als een zakelijke bankrekening en kasgeld tot vlottende activa.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.
Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo. Rechts onder je schulden, zoals leveranciers of de Belastingdienst. Het saldo van je bezittingen minus schulden staat rechtsboven in de balans, je eigen vermogen.
Grootboekrekeningcodes, ook wel grootboekcodes of rekeningcodes genoemd, zijn unieke identificatienummers die aan elke rekening in het grootboek zijn toegewezen. Deze codes worden gebruikt om de rekeningen in het grootboek te classificeren en om transacties aan de juiste rekening te koppelen.
Ontvangen rente (creditrente) boeken in de boekhouding
De ontvangen rente binnen de onderneming hoort thuis in de winst- en verliesrekening. De rente die je ontvangt van de bank geldt als een vorm van inkomsten, naast de inkomsten die je hebt uit de operationele activiteiten.
Een debiteur staat aan de linkerkant van de balans opgenomen, ofwel de kant waar de activa staat. Debiteuren zijn partijen die jouw bedrijf nog geld schuldig zijn, dus de uitstaande facturen die nog niet betaald zijn. Debiteuren zijn dus onderdeel van de debetzijde van de balans (de bezittingen).