In Nederland wordt de gevel van een woonhuis meestal gemetseld van bakstenen, die met elkaar verbonden worden door mortel. De voegen tussen de bakstenen worden gevuld met voegspecie, een soort mortel aangemaakt met zo min mogelijk water. Pas als de voegen gedicht zijn is de gevel gereed.
De meest voorkomende gevelbekleding is de traditionele baksteen, maar ook pleister scoort goed. Andere alternatieven zijn leien, gevelplaten, steenstrips, houten gevelbekleding of zelfs bekleding uit natuursteen, glas en betonglas. Kies je voor bakstenen, dan heb je de keuze deze te verlijmen of te (dun)metselen.
Bij woningen met een spouwmuur dient de luchtspouw om de gevelsteen terug te laten drogen. Daar is de opbouw binnenmuur – isolatie – spouw – buitenmuur. Wanneer u een renovatie uitvoert en langs buiten isoleert of de spouw opvult is het belangrijk om de gevelbekleding daarop af te stemmen.
Een gevel is opgebouwd uit diverse delen. Je ziet aan de buitenkant een deel, maar de binnenmuur van je huis valt in principe ook onder de gevel. De binnenmuur en buitenmuur van een gevel worden doorgaans gescheiden door een spouw. Die spouw is een holle ruimte die met spouw ankers de beide muren met elkaar verbindt.
Een buitenmuur is de muur aan de voorkant, achterkant of zijkant van jouw woning. In de meeste gevallen heeft een buitenmuur een dragende of stabiliserende functie. Je kunt een buitenmuur, daardoor niet zomaar (gedeeltelijk) verwijderen.
Een draagmuur, ook wel steunmuur genoemd, is een onderdeel van de constructie van het pand. Dit kan zowel een binnenmuur als buitenmuur zijn. Buitenmuren zijn vrijwel altijd dragende muren.
Stenen gevels: meest voorkomende soort gevel met lange levensduur. Houten gevels: warme uitstraling, het wordt steeds populairder. Crepi gevels: moderne look met pleisterwerk (vaak wit). Metalen gevels: stevig en voor een industriële uitstraling.
Meestal wordt ervoor gekozen om eerst de spouwmuur te isoleren, voordat de gevel eventueel wordt geïsoleerd. De spouw is de ruimte die tussen een binnen- en buitenmuur zit.
Een buitenspouwblad is te omschrijven als een buitenmuur. Bij de bouw van een bouwconstructie is er doorgaans een spouwmuur. Deze spouwmuur bestaat uit twee wanden met daartussenin isolatiemateriaal. De twee muren heten het binnen- en buitenspouwblad.
Het zorgt voor frisse lucht, voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming, en draagt bij aan een prettige leefomgeving. Soms is het echter nodig om ventilatiegaten door buitenmuren te laten boren, vooral bij betonnen muren waarin geen bestaande openingen aanwezig zijn.
De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker. Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft.
Is Buitenstucwerk waterdicht? Buiten stucwerk is (bijna) altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd. Dit is materiaal is bestand tegen water en wordt ook aangeraden wanneer een badkamer gestuct wordt.
De dunne baksteenmuren zonder spouw zijn nu eenmaal niet waterdicht. Waterlijsten, olieën van het metselwerk, maar ook de vlucht van de gevel beperken de kans dat het regenwater binnendringt.
Gevelbekleding is het beschermende materiaal dat aan de buitenzijde van een muur van een huis of ander gebouw is bevestigd. De bestaande gevel wordt, meestal, bekleed met een beschermende en isolerende laag. Deze isolerende laag draagt ervoor zorg dat het gebouw minder warmte kan verliezen.
De kopgevel is de eerste (en de laatste) gevel van een huizenrij: de kop van de rij. Als de kopgevel goed zichtbaar is, is het belangrijk dat deze karakteristieke kenmerken heeft, omdat dat het "gezicht" van de gehele huizenrij beïnvloedt.
Composiet en houten gevelbekleding zijn zeer duurzame keuzes voor de gevelbekleding. Houten gevelbekleding heeft een lange levensduur, natuurlijke uitstraling, veel keuze in houtsoorten en goed bewerkbaar.
Wat is de goedkoopste gevelbekleding? De goedkoopste optie voor gevelbekleding is een bekleding met een goedkopere houtsoort zoals Vuren, Douglas of Siberisch Lariks. Dit zijn vaak onbehandelde en niet verduurzaamde houtsoorten met een lagere levensduur, maar voordeliger in prijs.
Wat is het beste hout voor gevelbekleding? Het beste hout voor gevelbekleding zijn thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals Thermo Frake, Thermo Essen, Thermo Ayous, Thermo Radiata Pine, Thermo Vuren en Thermo Grenen. Anders verduurzaamde houtsoorten zoals Accoya, Kebony en Bamboe.
Heb je geen bouwtekening dan kan je een draagmuur herkennen aan een aantal eigenschappen: Draagmuur bestaat uit sterke materialen als kalkzand, kalk- of baksteen. Een dragende muur is dikker dan 20 cm. De muur is een buitengevel.
Draagmuur herkennen door naar de balken te kijken
Wanneer de balken van de vloer eindigen in de muur, is deze muur in vrijwel alle gevallen ook een onderdeel van de dragende constructie van de woning.