Heb je vissen die happen aan de oppervlakte van het water? Dat is een teken van een zuurstoftekort. In de zomer zie je wel vaker dat vissen zwemmen boven in de vijver. Maar als je echt een zuurstoftekort hebt zie je duidelijk dat de vissen happen naar lucht.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Een toename in het verbruik van zuurstof in het vijverwater kan verschillende oorzaken hebben zo als te veel planten in het water (deze geven overdag zuurstof af aan het water, maar gebruiken 's nachts zuurstof) of te veel alg in het water, een toename in afvalstoffen in het water (te veel voeren, stoffen van buiten de ...
Luchtpomp vijver capaciteit berekenen
Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting in je vijver kun je gebruik maken van deze twee standaarden: 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water. 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water, ook met beplanting!
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Een manier om de hoeveelheid zuurstof in water te verhogen, is door gebruik te maken van nanobubbles. Nanobubbles zijn extreem kleine gasbellen met verschillende unieke eigenschappen. Ze gedragen zich dan ook anders dan 'normale' bubbels. Zo blijven ze – door de extreem kleine grootte – zweven in het water.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Door een luchtpomp te gebruiken is er een betere opname van zuurstof in het water en kun je zuurstoftekort voorkomen. Voor je vissen maar ook voor je waterplanten is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is in het vijverwater. Regelmatig komt het voor dat een vijver een te laag zuurstofgehalte heeft.
Vijverwater beluchten met een luchtpomp
Voor wat luchtbehoefte betreft, kunt u onderstaande richtlijn aanhouden: Visvijvers 2 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water. Koivijvers 4 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
De ontsteking aan de blaas is dodelijk, maar niet besmettelijk. Een zwemblaas is een blaas in vis die ervoor zorgt dat de vis in evenwicht blijft. Dankzij de zwemblaas kan de vis dalen en stijgen, net zoals een duikboot. De vis stuurt hiermee zijn drijfvermogen aan.
Guppy's kunnen in een bak zonder verwarming en filter. De mannetjes zijn erg kleurrijk en soms erg mooi. Alleen planten ze zich er slecht voort in koud water. Platy's (lijken op kleine goudvissen) zou je ook kunnen proberen in koud water, maar is niet optimaal.
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.
Dit zien ze door de intensiteit van de bewegingen van het kieuwdeksel. De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen. Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden. Koi's zijn bijvoorbeeld prachtige vissen, maar hebben wel de ruimte nodig!