De reden voor het winterklaar maken van een zwembad zodra de watertemperatuur onder de 12 graden zakt is dat er geen algen meer kunnen groeien en u het zwembadwater niet hoeft te blijven filteren.
Een zwembad winterklaar maken doe je wanneer de zomer voorbij is. Dit is ook precies het moment dat de meeste mensen het zwembad niet meer gebruiken. Oktober of november, wanneer de temperatuur van het zwembadwater onder de 12° zakt, is een perfect moment om jouw zwembad winterklaar te maken.
Om jouw zwembad veilig te laten overwinteren gebruik je speciale overwinteringsvloeistof. Het bevat onder andere stabilisatoren die het water in het zwembad voor een langere periode stabiel houdt. Als laatste dek je het zwembad af met een winterzeil.
Wij raden af om je Intex zwembad tijdens de winter buiten te laten staan, zowel vol als leeg. Niet alleen raak je jouw recht op garantie kwijt. Ook kunnen de liner en/of het frame schade oplopen wanneer de temperatuur onder de 5°C zakt. Je kunt daarom beter het Intex zwembad opbergen voor de winter.
Stap 3: Vorstvrij/winterklaar maken
Voeg 1 liter winterklaar toe per 20m³ en filter gedurende 4 uur. Laat het zwembadwater zakken tot onder de inspuiters d.m.v. een backwash.
Door de lengte van je zwembad te nemen, is het aantal winterdrijvers dat je nodig hebt dus eenvoudig te berekenen; deel de lengte van je bad (in centimeters) door 50. Voorbeelden: Heeft je zwembad een lengte van 4 meter (400 cm), dan heb je ongeveer (400 / 50 =) 8 winterdrijvers nodig.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Mag ik het ijs kapot slaan? Het is erg belangrijk dat je een eenmaal bevroren zwembad nooit kapot slaat. Wanneer je ijs kapot slaat, ontstaan er scherpe ijsbrokken. Deze ijsbrokken kunnen de wanden of liner van je zwembad binnen no-time beschadigen, met een lekkage als gevolg.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Verwijder al het water uit je pomp om openvriezen te voorkomen. Zet de pomp in wintermodus, volgens de voorschriften van de fabrikant. Nog beter is om de pomp los te koppen en op een vorstvrije plaats te laten overwinteren. Voer in beide gevallen eerst een backwash uit, zodat het zand ook gereinigd wordt.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Na het winterklaar maken van uw zwembad is het aan te raden om het bad af te dekken met een winterzeil. Deze zwembadafdekking helpt niet alleen om het vuil, bladeren etc. uit het zwembad te houden, maar zorgt er ook voor dat de waterbalans op peil blijft gedurende de winter.
Zwembadwater mag wel iets kouder zijn dan de ideaaltemperatuur van 25 à 28 graden, maar niet teveel. Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden.
Hoeveel graden koelt zwembad af? 's Nachts koelt het altijd wat af tijdens de zomer en dat betekent dat je zwemwater altijd 1 tot 2 graden warmte verliest.
Te bereiken temperaturen
Een zonneverwarming kan het bad maximaal drie tot vijf graden opwarmen afhankelijk van de plaatsing en de hoeveelheid zonlicht. Als het koud is buiten zal uw bad niet warmer worden dan 18 °C. Als het warm is buiten kan de temperatuur wel stijgen tot 23 °C.
De zandfilter leeglaten (er staat een leeglaatdop onderaan de filter) en met perslucht of waterzuiger helemaal ledigen.De filterpomp leegmaken, loskoppelen en binnen zetten. Winterzeil om je zwembadwater donker te houden : Een winterzeil is 1 van de belangrijkste benodigdheden om je zwembad winterklaar te maken.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Zo kan het bijvoorbeeld ook huiduitslag veroorzaken. Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor.
Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur.Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Voor het vasthouden van warmte, adviseren we altijd een zwembad zomerzeil. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
minder warmteverlies & minder energiekosten
Echter, wanneer je zwembadkuip van een laag isolatie is voorzien zal het water veel minder onderhevig zijn aan de koude bodemtemperatuur. Het opwarmende water zal veel meer zijn warmte behouden en niet doorheen de wanden in de bodem worden weggezogen.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden. Ideaal dus.
Er zijn verschillende methoden om een chloorvrij zwembad te creëren. Een daarvan is om ozonbehandeling te gebruiken, waarbij ozon wordt gebruikt om bacteriën en virussen te doden. Een andere methode is om gebruik te maken van UV-desinfectie, waarbij UV-licht wordt gebruikt om bacteriën en virussen te doden.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.