Suriname is een land in Zuid-Amerika. Nederland heeft een speciale band met dat land, want Suriname was vroeger een kolonie van Nederland. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een tropische klimaat, waarbij er in sommige seizoenen veel regen kan vallen.
De berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat (type Aw). Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante tropische temperaturen, het hoge aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag die op jaarbasis vallen.
Het weer in Suriname wordt beïnvloed door de intertropische convergentiezone die zich verplaatst onder invloed van de stand van de zon. Eens in de twee tot zeven jaar beïnvloedt El Niño het klimaat met in Suriname droger weer dan normaal en La Niña met meer neerslag.
Stortbuien komen regelmatig voor. Uiteraard vooral tijdens de regenseizoenen. Gemiddeld valt er 2200 millimeter per jaar. Dat is twee en een half keer zo veel als in Nederland.
In Suriname spreekt men over de grote droge tijd, de grote regentijd, de kleine droge tijd en de kleine regentijd: De grote droge tijd is van half augustus tot en met november. De kleine droge tijd is van februari tot en met april. De grote regentijd loopt van mei tot half augustus.
De beste weersomstandigheden
Suriname kent twee droge seizoenen: februari tot april en juli tot november. Deze periode is de beste reistijd voor je vakantie naar Suriname wanneer je van zonnig weer wilt genieten.
Stranden heeft het niet, maar het groeit als vakantieland voor eco, avontuur en spiritualiteit. Suriname is 'hot'. Steeds meer Nederlandse toeristen gaan erheen, aangetrokken door de Oudhollandse geschiedenis, het uitgestrekte regenwoud en de multiculturele samenleving.
Suriname kent net als Nederland vier seizoenen, twee regenseizoenen en twee droge seizoenen. Kleine regentijd (KRT), december tot eind januari, temperatuur gedurende dag en nacht liggen tussen de 25 to 26 graden Celsius.
De Surinaamse natuur bestaat uit grote meren, parelwitte stranden, reusachtige bomen, hoge bergen en magische eilandjes. Laat je zintuigen prikkelen door de hitte van de jungle, het gekwetter van tropische vogels en de brulapen die je al van verre kabaal hoort maken.
Suriname kent in principe vier seizoenen en dit is gebaseerd op de hoeveelheid neerslag die er valt.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Suriname is een land in Zuid-Amerika. Het heeft verschillende landschappen, maar bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. Het Surinaamse regenwoud trekt veel toeristen, vooral Nederlanders. Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat.
Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.
Het is voor ons misschien nauwelijks voor te stellen, maar in Suriname staan diverse steden en dorpen al weken, soms maanden, onder water. Onbewoonbare huizen, onbereikbare dorpen, weggespoelde akkers en overal een laag (vervuild) water.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel.
De vlucht Amsterdam- Paramaribo duurt ongeveer 9 uur. Je kunt natuurlijk ook via Parijs naar Suriname vliegen.
De start van je Suriname vakantie: Paramaribo
De hoofdstad is een mooi startpunt voor je reis. Trek ongeveer twee weken uit voor je vakantie, dan heb je ruim de tijd om alle hoogtepunten te bezoeken en te genieten van het land.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Er zit veel vis in de rivier, helaas zie je er niets van omdat het water bruin is. Suriname heeft veel rivieren die in zee uitmonden en starten in de hoger gelegen delen. Zij nemen slib mee, vandaar de bruine kleur van de rivier. Zo kent het land ook geen witte stranden, hoewel het een grote kustlijn heeft.
Suriname is een uitstekende bestemming om de jungle te ervaren. Buiten Paramaribo is het bijna allemaal ongerepte natuur en je waant je al snel in de jungle. Apen in overvloed, papegaaien die vrij rondvliegen, kaaimannen die naar je loeren en luiaards die het echt rustig aan doen.
In Suriname is het het gehele jaar door tropisch warm met temperaturen van tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. 's Nachts koelt het af tot rond de 20 graden Celsius. Het land is voor een groot deel bedekt met tropisch regenwoud en het hele jaar door kan er dan ook regen vallen.
Gemiddeld is het maximaal 29°C in april in Suriname en minimaal rond de 25°C. Er valt in april op 24 dagen neerslag met een totaal van 89 mm en is deze maand 6 dagen droog in Suriname.
Er is geen hevig regenseizoen op Curaçao, maar tijdens het jaar zijn er wel verschillen in neerslag. De droogste periode is van februari tot juni. In die maanden regent het vaak totaal niet. In januari, juli, augustus en september kan er wel wat regen vallen.