Bij een ontstoken hoofdhuid wordt de hoornlaag sneller afgestoten waardoor er dode cellen ontstaan wat leidt tot witte schilfers. Schilfers op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals eczeem, psoriasis, roos, verkeerde shampoos, geneesmiddelen, hormonen en stress.
Hoofdschilfers en roos zijn makkelijk te behandelen met milde shampoo. Wanneer u uw haar wast moet u uw hoofdhuid goed masseren, zo krijgt u minder last van schilfers. Ook moet u uw shampoo goed uitspoelen zodat uw huid zo min mogelijk irriteert. Ook kunt u een speciale anti-roosshampoo gebruiken.
Schilfertjes zijn ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid. Normaal stoot de hoofdhuid ook huidcellen af. De afstoting van huidcellen is een continue proces waarbij de huid zich vernieuwd. Wanneer de hoofdhuid ontstoken is wordt de hoornlaag van de hoofdhuid sneller afgestoten dan normaal.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
De schilfertjes ontstaan wanneer oude huidcellen loslaten en van je hoofdhuid afvallen. Normaal gezien zijn deze schilfertjes heel klein en zie je ze niet. Bij eczeem gaat je huid zich echter veel sneller hernieuwen waardoor er zich meer en grotere schilfers gaan ontwikkelen.
Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes.
Seborroïsch eczeem en voeding lijken geen verband te hebben. Dus wat je eet, verergert of vermindert deze vorm van eczeem niet.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Water: Drink genoeg water om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Voeding: De juiste voeding helpt ook om een vochtarme huid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld groene bladen, zoals spinazie of bloemkool eten. Dit eten bevat veel luteïne, een stofje dat jouw huid helpt te beschermen tegen UV-straling.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Volgens de Consumentenbond bestaat dé beste anti roos shampoo niet. Wel raden zij de Andrélon antiroos shampoo, de Head and Shoulders anti roos shampoo, de anti roos shampoo van Resdan forte, de Sanex anti roos shampoo en de Sebamed Antiroos shampoo aan. Klik hier voor het overzicht.
Een vochtarme, droge hoofdhuid kan ontstaan door irriterende stoffen in haarverzorgingsproducten of het verkeerd gebruik van producten. Maar ook stress, zonlicht en kou hebben een effect op de huidvetten.
Vaseline is een prima product om een zeer droge huid een oppepper te geven. Het legt inderdaad een laagje op de huid, waardoor er geen vocht uit de huid kan verdampen.
Er bestaat echter een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid/gedehydrateerde huid/ uitgedroogde huid (tekort aan vocht). Zo kan bij iemand met een vette huid, de huid toch vochtarm zijn.
Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.
- Exfoliëren
Je kunt een droge huid behandelen met fysieke of chemische exfoliants. Chemische exfoliants, iets zachter voor de huid, bevatten enzymen die de droge buitenste huidlagen chemisch verwijderen.
Roos kan, wanneer onbehandeld, de haarzakjes beschadigen. De constante jeuk, die roos vaak veroorzaakt, zorgt ervoor dat je gaat krabben. Dit krabben zorgt voor beschadigde haarzakjes en dit kan haaruitval veroorzaken.
Witte thee is veel minder bekend, maar is zelfs nog beter voor je huid dan groene thee. Witte thee kan zelfs het ontstaan van rimpels verminderen! Witte thee heeft namelijk de power om de afbraak van collageen en elastine in je huid af te remmen. Elastine houdt je huid elastisch en collageen houdt je huid soepel.