Daklozen in Europese steden zijn steeds vaker jong. In Berlijn worden jongeren vermalen tussen een oververhitte huizenmarkt en een gebrek aan goede banen – met als uiterste consequentie dat ze de huur niet meer kunnen betalen. Particuliere hulpclubs proberen in de Duitse hoofdstad het tij te keren.
In Berlijn zijn naar schatting 5- tot 10.000 daklozen. Het exacte aantal weet niemand. In grote steden verspreid over Europa stijgt dat aantal. De stijging wordt deels veroorzaakt door Europese burgers die in andere EU-landen op zoek gaan naar werk.
Volgens De BAGW, de Duitse overheidsinstantie die zich bezighoudt met dakloosheid, zijn er meer dan 650.000 mensen thuisloos in Duitsland.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
In de stad Parijs vinden we meer dan 3600 SDF's. (Inclusief de banlieue, de voorsteden, zijn het meer dan 20.000). SDF betekent sans domicile fixe (zonder vaste verblijfplaats) ofwel sans-abri (zonder schuilplaats/onderdak). De SDF's zijn er in allerlei soorten en gedaanten.
De EU-landen hebben vandaag tijdens een conferentie over dakloosheid in Lissabon een verklaring ondertekend waarin ze beloven dakloosheid voor 2030 te beëindigen.
De Boulevard Périphérique de Paris, afgekort de BP, is een ringweg in Frankrijk, gelegen rond de hoofdstad Parijs. De 35 kilometer lange ringweg vormt de begrenzing van de stad Parijs en scheidt het van zijn voorsteden.
Het is namelijk niet zo dat het overnachten in zo'n opvang gratis is. Nee, er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Zo betaal je bij het Leger des Heils bijvoorbeeld 5 euro per nacht. Bij strenge vorst in de winter is het soms mogelijk om gratis te slapen bij het Leger des Heils.
Als u dakloos bent, kunt u overdag terecht bij een inloophuis. U kunt gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren. In het inloophuis kunt u opwarmen, naar de wc gaan, douchen en koffiedrinken. Soms kunt u er eten krijgen of uw kleding omruilen.
Wat blijkt: het uitdelen van gratis woonruimte is een snoeiharde bezuiniging. Ambtenaren van de staat berekenden dat een zwerver op straat 16.670 dollar per jaar kost (zorg, politie, justitie). Een appartement inclusief de begeleiding van een hulpverlener kost daarentegen slechts 11.000 dollar per jaar.
Zo'n 84% is man, en 37% verblijft in een van de vier grootste gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Meer dan de helft van alle daklozen in Nederland heeft een niet-westerse achtergrond.
Dakloze relatief vaak man in de grote stad
De populatie daklozen bestaat vooral uit mannen, in 2020 was 84 procent man. Relatief veel daklozen verblijven in een van de vier grootste gemeenten (Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam): 36 procent van alle daklozen was in 2020 in een van deze vier steden te vinden.
Overal in de EU neemt dakloosheid toe, behalve in Finland, waar een daling van 45% werd gemeld. In Nederland is het aantal daklozen in tien jaar tijd meer dan verdubbeld naar 39 duizend in 2019. Ook in Brussel is in tien jaar tijd het aantal thuis- en daklozen meer dan verdubbeld.
Buitenslapers en 'bankslapers' Volgens het CBS telde Nederland in 2020 36.000 daklozen, in 2018 zelfs 39.000, ten opzichte van 18.000 in 2009.
Alleen met adres een bijstandsuitkering
Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Een meerderheid van de geïnterviewden vindt het betalen van een eigen bijdrage voor de nachtopvang 'redelijk', 'gewenst', 'normaal' of 'logisch' voor daklozen met een inkomen. Het tarief van €5,- en €7,50 wordt als acceptabel beschouwd in vergelijking met de uitkering die daklozen ontvangen.
Ben je dakloos en je zoekt een plek voor één nacht en kun je nergens slapen, dan kun je terecht bij de Nachtopvang van Humanitas Onder Dak. Hier wordt een veilige slaapplaats geboden, is er de mogelijkheid om te douchen en kleding te wassen.
Het CBS publiceert jaarlijks een schatting van de omvang van de populatie feitelijk daklozen in Nederland. Daaronder worden verstaan mensen die slapen op straat, in portieken, gebruikmaken van laagdrempelige opvang, of incidenteel van opvang bij vrienden of familie. Op 1 januari 2021 ging het om 32.000 mensen.
Daklozen in Nederland krijgen van de regering een uitkering. Dat is net genoeg geld om van te leven. In steden kunnen daklozen eten en binnen zitten in opvanghuizen.
U bent dakloos als u geen vaste woonplaats of verblijfplaats heeft. U heeft dan geen adres om te wonen of te logeren. En u staat ook niet met een adres ingeschreven in het bevolkingsregister. U bent thuisloos als u steeds wisselt van onderdak of woonplaats.
Het is in kilometers de langste route, maar hier heb je het meeste kans op vlotter verkeer. Let op, tijdens de spits zit heel Parijs vast, dus echt constant doorrijden kun je op geen enkele route. Het meest verstandige is Parijs te vermijden tussen 7 en 10 uur 's morgens en tussen 15.30 en 20.30 uur 's avonds.
Komende zomer zijn er maar liefst 5 zwarte zaterdagen in Frankrijk: op 9 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus 2022. Daarvan zijn 30 juli en 6 augustus het drukst, naar de huidige verwachting.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt.
Gebrek aan huisvesting wordt op dit moment gezien als de grootste veroorzaker van dakloosheid. Eenmaal dakloos stapelen problemen zich snel verder op. Schulden nemen toe en alle aandacht van de dakloze gaat dagelijks uit naar overleven en het vinden van een verblijf- en slaapplek.