Gebruik alleen speciaal zout voor vaatwassers / wasmachines. Andere soorten zout kunnen na verloop van tijd de waterontharder blijvend beschadigen. Speciaal zout is ook verkrijgbaar via onze webshop door hier te klikken. Gebruik geen fijn zout !
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt. Hard water bevat een hoog gehalte aan calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd.
Zowel zout als honing hebben ontstekingsremmende eigenschappen om de huid te kalmeren en puistjes en irritaties te verminderen. Ze helpen ook om de huidlagen die dat het meeste nodig hebben te hydrateren.
Zout in de vaatwasser voorkomt doffe, witte kalkaanslag op je glazen. Als je all-in-one vaatwas tabletten gebruikt dan zit het zout hier al in en hoef je verder nergens over na te denken. Maar je kunt er ook voor kiezen om los zout, glansspoelmiddel en reinigingsmiddel te gebruiken.
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien. Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug.
Kleuren opfrissen van kleding
Soms heb je kledingstukken die na verloop van tijd hun kleur verliezen. Je hoeft je kleding niet direct in de kledingbak te gooien. Zout is de oplossing. Om je kleuren op te frissen doe je het kledingstuk in een oplossing van water en zout.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Zijn vaatwastabletten beter dan poeder? Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is.
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Voorkom vetluis en draai regelmatig een kookwas, op 90 of 95 graden. Natuurlijk zonder wasgoed. Als je het echt goed wilt aanpakken voeg je wel wat azijn, soda of een vaatwastablet toe. Doe dit één keer per maand.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Zout zeewater tast je broek aan, Dus moet je altijd na een seawash je broek goed uitwassen met schoonwater. Eigenlijk gaat het vooral om het strand zand! Je duikt de zee in en daarna ga je met je natte broek in het zand zitten en wrijf je broek in met het strandzand.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.
naast de opties als vlugzout voor flauwgevallenen, badzout voor de vieze mensen, strooizout voor de wegen, conserveerzout voor eten, smaakmaker voor flauwe gerechten en slakkezout voor flauwe mensen kan je zout ook gebruiken terwijl het nog in de grond zit: Onder zoutkoepels wordt kernafval opgeslagen.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Ingedampt zout is hierdoor de meest effectieve en het zuiverste soort regeneratiezout. Het zout zorgt er ook voor dat je waterontharder langer schoon blijft. Het gewonnen zout uit de mijnen wordt ingedampt. Het ingedampte zout bevat tussen de 99,6% en 99,99% natriumchloride.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.