Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Bereken eerst de inhoud van uw vijver en voeg dan 1 kg vijverzout per 1000 liter water toe. Ververs eens per maand 20% van uw vijverwater en voeg dan 0,5 kg vijverzout per 100 liter water toe. Eens per jaar vervangt u 90% van uw vijverwater, waarna u 1 kg vijverzout per 100 liter vijverwater toe dient te voegen.
Oftewel 7 gram per liter. *Voeg deze hoeveelheid zout steeds opgelost in water met kleine beetjes toe. Dit zodat de koi kan wennen aan het steeds hoger wordende zout gehalte. DOSIS: Van een kort bad bedraagt, 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten.
Veel beluchten van je vijver
Hoe meer beluchting, hoe groter de beweging van het vijverwater. De eiwitten die in het vijverwater zitten gaan dus schuimen, waardoor er bellen in de vijver ontstaan. De beluchting uitzetten is niet aan te raden maar het kan wel helpen tegen minder schuimvorming.
Hoeveel koi per kubieke meter water? Als algemene regel stellen we voor om 1 koi per 2000l water te houden, mits een sterke biologische filtering kan 1 koi per 1000l water vooropgesteld worden. Hoeveel koi je kunt houden in de vijver hangt af van de grote van de vijver, maar ook van het filtersysteem.
Het verschilt natuurlijk per vijver, maar over het algemeen is een retourleiding van 30 tot 45 centimeter onder het wateroppervlakte gebruikelijk. Hoe dieper, hoe minder kans op luchtbellen en verstopping door vuil dat op het water landt.
Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen. Het lost je probleem niet op omdat je niets doet aan de oorzaak van de algenvorming. Kies dus voor een structurele oplossing en niet door zomaar zout in het water te gooien.
Kort gericht bad op een Koi als behandelkuur
DOSIS: 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten. (Doodt eencellige parasieten, terwijl het karperluis, ankerworm en bloedzuigers verzwakt.) Hierdoor kunnen ze makkelijk verwijderd worden.
Het belang van zout bij bakken
Een snufje zout zorgt er echter voor dat de smaak van de suiker gebalanceerd wordt. Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen.
Hoe kan ik een groene vijver helder maken? Als je vijverwater groen geworden is, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-zweefalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het groen vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
Zorg voor voldoende zuurstofplanten: Plaats genoeg zuurstofplanten in de vijver, zodat deze de voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen. Bladinval beperken: Span een net over de vijver om vallende bladeren te voorkomen. Beperk het aantal vissen: Te veel vissen maken het vijverwater voedselrijker.
De meningen hoe een vijver eruit moet zien, zijn erg verdeeld. In een biologisch gezonde vijver zal het water helder zijn. Je kunt je erin spiegelen als je plat op de buik ligt en naar de waterbewoners tuurt. De kleur van het water zegt vaak weinig over de kwaliteit van het vijversysteem.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Hoe kan ik bruin water bestrijden? U kunt dit bestrijden door gebruik te maken van vijverkalk. De kalk zorgt ervoor dat planten weer gaan groeien en dat algen afsterven. Pas wel op met overmatig gebruik, vissen zijn hier erg gevoelig voor.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud.
Schubunkin, ook deze in vele maten. Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten. Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel.