Met een handvol zout in de ijsemmer wordt uw fles sneller koud. Om schimmel op oude meubels te voorkomen en te verwijderen, plaatst u hierop borden vol met zout waardoor het vocht wordt geabsorbeerd.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
“Kook je water eerst 2 keer en steek het dan pas in de diepvries. Zo krijg je perfect doorzichtige ijsblokjes.” Als laatste stap vul je de emmer met ijs. Giet het vanuit een ijsemmer gelijkmatig rond de flessen en het feest kan beginnen!
Papieren keukenrol nat maken
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Wijn kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Wijn buiten de vriezer bewaren is een beetje moeilijk. Witte wijn kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rode wijn kun je beter niet in de koelkast bewaren omdat deze beter om kamertemperatuur moet “rijpen”.
Lichte kleuren absorberen minder warmte en dat helpt om te voorkomen dat het ijs smelt. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Indien je dit toch zou doen en je laat de fles bevriezen door ze te lang in de diepvriezer te houden, zet de fles dan in de koelkast om ze langzaam op temperatuur te laten komen.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
Voor een bier met een alcoholpercentage van 5%, geldt dat dit bevriest bij een temperatuur tussen de 2 en 3 graden Celsius. Bieren met een hoger alcoholpercentage bevriezen bij een lager vriespunt. De verschillende factoren die meespelen wanneer bier bevriest: De grootte van de bierfles of het blikje.
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Opgeloste stoffen in water zorgen voor een hoger kookpunt en een lager vriespunt. Daarom wordt er bijvoorbeeld 's winters met zout gestrooid. Het smeltpunt van water met zout is tot wel 21 graden (!) Celsius lager dan van zuiver water.
IJs ontstaat, zoals we allemaal weten, bij 0 graden Celsius. Voeg 10 procent zout toe, en het vriespunt van water daalt naar 6 graden Celsius onder 0. Bij 20 procent zout is het vriespunt al gedaald tot –16 graden Celsius.
Maak wat keukenpapier vochtig (wc-papier kan ook) en wikkel dat 2 of 3 keer om je bier en zet dat even in een koele plek. Als je een vriezer hebt, kun je ze daar even in zetten maar een andere koele plek werkt ook, liefst nog met een ventilator erop.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo.
Wijn bewaren
Wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de diepvries, en misschien zelfs een beetje langer omdat het alcohol bevat. Als je wijn invriest om op een later moment te drinken, dan is het wel verstandig om het luchtdicht te bewaren. Hoe lang kun je wijn in de koelkast bewaren?
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Denk hierbij vooral aan een goede harmonie tussen het alcoholgehalte, de tannine, zuren en zoetheid. Zijn er bijvoorbeeld teveel zuren dan is de wijn al snel zuur. Is er teveel tannine dan is de wijn bitter en stroef. De concentratie van een wijn is een teken van kwaliteit.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.