Kennis van het Latijn is een manier om een wereldbeeld op te bouwen, en de Romeinse en Griekse beschavingen zijn van erg groot belang geweest in het ontstaan van de maatschappij zoals we die nu kennen. In die periodes werden de fundamenten van onze westerse beschaving gelegd.
De studie van het Latijn is daarom niet alleen nuttig om vreemde talen vlot aan te leren, maar ook om je eigen taal beter te begrijpen en beheersen. Je leert niet alleen je woordenschat te verrijken, maar ook je inzicht in de opbouw van een zin en tekst te verdiepen.
Door de erfenis van de Romeinse beschaving ontwikkelde het Latijn zich tot een wereldtaal, gebruikt onder meer in het onderwijs, de wetenschap en de diplomatie. Hoewel het nu een dode taal is, wordt het Latijn nog steeds op veel scholen aangeleerd en gebruikt in de Rooms-katholieke kerk.
Verder is Latijn de basis van veel moderne talen en die je daardoor makkelijker leert. Natuurlijk ben je niet alleen aan het vertalen, maar krijg je ook inzicht in de rijke cultuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen. Hierdoor ga je onze eigen Westerse beschaving beter begrijpen.
Het meest voor de hand liggend is de lerarenopleiding. Zo kan je leerkracht Latijn en Grieks, Latijn en Frans, Latijn en Duits of nog iets anders worden. Maar je kan ook academicus worden en Latijnse teksten onderzoeken, in musea werken, op een communicatiedienst aan de slag gaan en nog veel meer.
Latijn zelf is geen ingewikkelde taal: door de terminologie en alles wat er om het Latijn heen komt, wordt het Latijn zo moeilijk gemaakt en dat is niet nodig. Ook de naamvallen vormen helemaal geen belemmering – moderne talen als het Russisch en het Fins kennen er nog meer.
Van oorsprong is het Latijn een Indo-Europese taal. Deze klassieke taal krijg je op het middelbare onderwijs als je gymnasium doet. Het is voor veel beroepen zeer handig om Latijns te kunnen, zoals dokter, archeoloog of planteloog.
Veel scholieren hebben het idee dat Latijn makkelijker te leren is, maar dat is niet per se het geval. Het zijn beide echt andere talen, maar qua niveau wel gelijkwaardig te noemen. Grieks is vaak voor beginners wel makkelijker te volgen, omdat er in deze taal ook lidwoorden worden gebruikt.
Je hoeft geen Latijn gestudeerd te hebben om geneeskunde te gaan studeren. Desalniettemin: Latijn (en Grieks) wordt wel veel gebruikt binnen de geneeskunde om bijvoorbeeld ziektes een naam te geven. Neen. Wat je nodig hebt leer je tijdens de studie, net zoals je woordjes leert.
De taal wordt door ongeveer 68 miljoen mensen wereldwijd gesproken. Als een Romaanse taal die het meest op Latijn lijkt, is Italiaans de officiële taal van Italië, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland, en een erkende minderheidstaal in Kroatië en Slovenië.
Het Italiaans is van de Romaanse talen qua vocabulaire het dichtst bij het Latijn gebleven.
Latijn is een uitgestorven taal zonder moedertaalsprekers en is de officiële taal van slechts één staat ter wereld, Vaticaanstad. Maar het Latijn is ook de oorsprong van de meeste West-Europese talen. Van België tot Sicilië, van Portugal tot Roemenië, de Romaanse talen zijn de evolutie van het Latijn.
Er is nog maar één land ter wereld met Latijn als officiële taal: Vaticaanstad. Het Latijn is ook de taal geworden van de Rooms-Katholieke Kerk. Maar dat Latijn, het Kerklatijn, is nogal aangepast.
Latijn is zeer goed voor je algemene ontwikkeling en je algemene kennis. Dit komt doordat je veel klassieke thema's zult herkennen in bijvoorbeeld films of toneelstukken. In films worden bijvoorbeeld veel motieven uit de klassieke geschiedenis gebruikt, bijvoorbeeld het Aeneas-motief.
De Latijnse taal ligt aan de basis van alle Latijnse talen die door meer dan 200 miljoen mensen in Europa en meer dan 1 miljard in de wereld worden gesproken. Als je de niet-native sprekers meetelt, is het ongeveer de helft van de planeet die een van de Romaanse talen spreekt.
Latijn-moderne talen biedt op zich een breed perspectief voor verdere studies: geesteswetenschappen (o.a. taal en letterkunde, toegepaste taalkunde, …), archeologie, geschiedenis, theologie, filosofie, sociale en politieke wetenschappen, rechten, onderwijs, psychologie, pedagogie, journalistiek, communicatiemanagement, ...
Op basis van het aantal deelnemers aan de decentrale selectie was de grootste kans op toelating in Rotterdam, Amsterdam/UvA en Groningen. Deze top drie blijft ongewijzigd, maar de kans op toelating neemt dus wel iets toe. In Maastricht was de kans op toelating het laagst.
2e vreemde taal bij vwo. Bij het gymnasium is dit Latijn of Grieks.
Neen, daar heb je geen Latijn voor nodig. Om chirurg te worden moet je geneeskunde (arts) studeren.
Afgezien van diakritische tekens bestaan de meeste Latijnse alfabetten uit de volgende 26 letters. De Nederlandse namen van de letters zijn, op een enkele uitzondering na, niets anders dan de letters zelf.
Conclusie: het gymnasium is ongeveer 10-15% moeilijker dan het atheneum. Die 10-15% komt doordat je op het gymnasium 2 (redelijk zware) vakken meer volgt dan op het atheneum. Maar iedereen die atheneum aankunt, zal ook succes hebben op het gymnasium, mits hij/zij hard werkt!
Het leren van Latijn en Grieks heeft een praktisch nut. Veel westerse talen zijn ontstaan uit het Latijn en Grieks. Veel woorden die wij gebruiken stammen uit die twee talen. Kennis van Latijn en Grieks zal je helpen bij het leren en doorgronden van de moderne vreemde talen.
Latijn-wiskunde - Derde graad - ASO.