Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen.
Behalve grillen zoals je gewend bent, kan je met het groene ei ook bakken, roken, stomen, koken en slowcooken. Het is niet slechts een barbecue. De Egg is ook een pizzaoven, rookoven, slowcooker en 'gewone' oven in één. Met de Big Green Egg zet je een complete keuken in je tuin!
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
Een Big Green Egg gaat een leven lang mee, zeker als je hem goed onderhoudt. Benieuwd wat jij zelf kan doen om je EGG te onderhouden? In deze instructievideo laten we het je zien! Of lees onze handige onderhoudstips op deze pagina.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Aangezien de viltrand het keramiek van je Big Green Egg beschermt en van invloed is op de werking van de Egg, raden we aan deze op tijd te vervangen. Dat doe je gelukkig heel makkelijk zelf en is maar ongeveer eens in de twee jaar nodig, afhankelijk van hoe intensief de Big Green Egg wordt gebruikt.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.