Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Het grote voordeel van binnenbeglazing is dat de sponningen aan de binnenzijde van het kozijn zitten, zodat de glaslatten en andere bevestigingsmaterialen niet bloot komen te staan aan de verschillende invloeden van het weer.
Bij binnenbeglazing worden de ruiten van binnenuit geplaatst, en bij buitenbeglazing van buitenaf. Na plaatsing mag het glas het hout niet raken. Daartoe dienen de kunststof steun- en stelblokjes onder het glas en hout. De ontstane ruimte rondom het glas staat in open verbinding met de buitenlucht.
Binnenbeglazing is beglazing waarbij de ruiten aan de binnenzijde van het kozijn worden aangebracht. De sponning zit dus aan de binnenzijde.
droge beglazing. Droge beglazing is het systeem waarbij de ruiten in een rubberprofiel worden geplaatst, dus niet met stopverf of kit.
Een wisselsponning is een sponning van een deurkozijn of raamkozijn die voor twee functies is te gebruiken, bijvoorbeeld als dorpel voor een deur en ernaast, dus in dezelfde sponning, als onderste regel voor een raam.
Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas.
Dit verschijnsel komt door het verschil in temperatuur tussen het buitenste en het binnenste blad die samen de dubbele beglazing vormen. Het kan dus inherent zijn aan het sterk isolerend vermogen van de beglazing. de aanwezigheid van een zogeheten superisolerende coating met lage emissiviteit.
Wij adviseren altijd Den Braven Butyleenkit voor enkel glas aan. Deze kit is gemakkelijk verspuitbaar en geeft geen vlekvorming. Het voordeel van deze kit voor enkel glas is dat hij binnen 48 uur glad en hard is. Daardoor is de kit gemakkelijk overschilderbaar.
De glaslat voor buitenbeglazing blijft voorlopig standaard 15x17 mm. De glaslat met kitsponning wordt toegepast bij kozijnen met binnen-beglazing en bij alle ramen.
Glasband voorkomt namelijk dat het glas direct raakt aan het kozijn en de houten glaslatten nadat je het geplaatst hebt. Door het toepassen van glasband voorkom je dat er schade aan de ruit ontstaat. Glasband beschermt het glas ook nog op een andere manier.
Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
Enkel glas en oud dubbelglas worden eigenlijk gezien als slecht isolerend glas. Slecht isolerend glas kan voor veel overlast zorgen. In de winter heeft u bij de ramen zogenaamde koudeval. Hierdoor voelt het dicht bij het raam koud en ontstaat er een tochtstroom in huis.
Bij de natte beglazing wordt de geplaatste ruit na montage aan de binnen- en buitenzijde afgekit. Deze kit is nog nat en moet drogen. Bij droge beglazing is geen kit noodzakelijk. Het systeem is zo gemaakt, met bijvoorbeeld rubber strips, dat het glas in het systeem wordt geklemd en niet meer hoeft te worden afgekit.
Plaats een plamuurmes in de groef van de glaslat en tik er met een kunststof hamer op, zodat de glaslat loskomt. Indien de glaslat nog niet loskomt, probeer er dan schuin tegenaan te tikken. We raden af om een schroevendraaier te gebruiken bij het verwijderen van de glaslatten.
Glaslatten recht en schuin
Standaard glaslatten plaats je aan de bovenkant en zijkanten van een raam. Je kunt hier kiezen tussen schuine en rechte lat. Je kiest hier wat je mooi vindt, of wat er bijvoorbeeld bij andere ramen reeds gebruikt is. Schuine latten hebben ook een betere afwatering.
Zo zijn er glaslatten van 9,12,15 en 17, 19 en 25 mm. De glaslatten zijn beschikbaar met of zonder sponning. Neuslatten worden aangeboden met een dikte van 16 en 18 mm. Voor binnenbeglazing bieden wij beglazingsprofielen aan, deze zijn standaard voorzien van beluctingsgleuven en bevatten bezonken schroefgaten.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Tip: Houd een glasplaat nooit losjes vast, maar klem hem stevig in je gehandschoende handen. Plak de glasband (verkrijgbaar bij de glashandel) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Leg in de sponning, dicht bij de hoeken, twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
Acrylaat kit is niet geschikt voor beglazing. Acrylaatkit wordt door schildersbedrijven hoofdzakelijk gebruikt bij aansluitvoegen, aansluitnaden van houtdelen en muren. Acrylatkitten zijn universeel overschilderbaar door watergedragen en oplosmiddel houdende verven.