Waarom zitten mieren in mijn bomen? Mieren kruipen in de bomen op zoek naar voedsel. Eenmaal knoppen ontluiken en blaadjes aan de bomen groeien, kunnen er bladluizen opduiken. Mieren zijn verzot op de suiker die bladluizen uitscheiden.
Er is namelijk veel voedsel voor de mieren voorhanden en zij zullen normaliter niet graag van de lokdoos eten. Gebruik dus een poeder tegen mieren of maak gebruik van zuiver Diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde werkt ook tegen luizen, dus dat is twee vliegen in een klap bestrijden!
Mieren zijn heel nuttige insecten - waarom vormen ze dan een bedreiging voor bomen? De mieren zijn niet direct schadelijk voor je boom, maar wel hun grote voorliefde voor bladluizen, die honingdauw afscheiden. De mieren weten precies dat de zuigende insecten door hun werk aan de boom een echte delicatesse worden.
Ze richten schade aan de planten doordat zij bladluizen helpen verspreiden, die funest zijn voor de planten. Behalve dat mieren schuldig zijn voor de verspreiding van bladluizen zijn zij ook verantwoordelijk voor de dood van de natuurlijke vijand van de bladluizen.
Mieren houden niet van koffiedik en een beetje koffiedik op z'n tijd is ook nog eens goed voor jouw tuinplanten. Kruiden/bloemen in de tuin kweken: mieren hebben een hekel aan sterk geurende kruiden en bloemen zoals bieslook, munt, knoflook, goudsbloemen of Afrikaantjes.
De beste manier om mieren uit de bomen te houden, is gebruik maken van boombanden. Deze boombanden die langs weerszijden voorzien zijn van lijm, moeten uiteraard gehangen worden vooraleer de mieren aanwezig zijn.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Gelukkig zullen de mieren in een plantenbak de planten doorgaans niet aantasten. De mieren zijn eerder op zoek naar de voedingstoffen die bijvoorbeeld luizen afscheiden. Wel kunnen mieren in een plantenbak duiden op grotere problemen. En het is uiteraard zo dan een plantenpot vol insecten niet fraai oogt.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
De spinselmotten hoef je niet te bestrijden, ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. Knip de nesten weg en stop ze in de kliko bak, dit is de milieuvriendelijkste manier van bestrijden. Bomen maken zo rond de langste dag – 21 juni- nieuwe groeischeuten.
Hoe pak je dit aan? Lok de natuurlijke vijanden van de appelbloedluis (namelijk oorworm, sluipwesp en lieveheersbeestje). Besproei de appelbloedluizen met een koude waterstraal of smeer ze in met zeep. Verwijder wortelopslag en ruigte onderaan de boom, aangezien de larven daar overwinteren.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt in Nederland. Dat is meestal eind maart of begin april. Mieren komen dan massaal uit hun schuilplaats en gaan op zoek naar eten. Aan het eind van het jaar verdwijnen ze weer.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Het geurspoor wat mieren voor elkaar veroorzaken kan worden gewist door er alcohol of zeepsop op te gooien.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.