Als je geniet van een ontbijtje met roerei, jus d'orange en melkbroodjes, dan sta je er misschien niet bij stil dat je de dag start met een beetje alcohol. In producten als melkbroodjes zitten namelijk aroma's verwerkt die alcohol bevatten.
Je zou het niet verwachten: alcohol in je melkbroodje. Toch zijn er diverse zakken met melkbroodjes waarbij in de ingrediëntenlijst staat vermeld dat het een aroma bevat met 0,4 procent alcohol. Dat is ongeveer hetzelfde promillage als een flesje Shandy, dat 0,5 procent alcohol bevat.
Melkbrood is gebakken van deeg waaraan melk in plaats van water is toegevoegd. Melkbrood kan ook met melkpoeder en water zijn gemaakt. In 'gewoon' brood kunnen ook melkproducten zijn verwerkt. Deze kunnen voorkomen in broodverbetermiddel in de vorm van magere of volle melkpoeder of weipoeder.
1 broodje (35 g) bevat 125 calorieën.
Witbrood (met melk) bevat 255 calorieën, 9,2 gram eiwitten, 45 gram koolhydraten, 4,5 gram suiker, 3,5 gram vet en 2,5 gram vezels. Meergranenbrood bevat 262 calorieën, 9,5 gram eiwitten, 45 gram koolhydraten, 2 gram suiker, 2,4 gram vet en 5,9 gram vezels.
Eén gram koolhydraten levert 4 kcal (17 kJ). Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal. De hoeveelheid calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van je belegkeuze.
Maar voor een enkele boterham van 90 kcal en een plakje kaas van 35 gram kom je ongeveer uit op 190 kcal. Voor een dubbele boterham met kaas zijn dit 280 kcal. En smeer je er graag 10 gram roomboter tussen, dan kom je aan een totaal van 353 kcal. Wil je weten of dit aantal calorieën past binnen jouw eetschema?
Dit geldt voor producten als brood, yoghurt, kefir en vergelijkbare producten. Deze bevatten minimale hoeveelheden alcohol (bij brood wel redelijk veel in het deeg, maar bij het bakken gaat dit verloren), en zijn dus halal. Het is onmogelijk om dronken te worden van deze producten.
Nee, er zit geen alcohol in brood.
In brood zit gist wat ook gebruikt wordt om het maken van bier en wijn. Het gist in het brood dient voor het rijzen van het brood en voor de smaak van het brood. In wijn en bier zet het gist het suiker om tot alcohol dus of er alcohol in brood zit en of je er zat van kunt worden is dus nihil.
Melkbrood is hetzelfde als witbrood, echter in plaats van water worden er eieren en melk aan het deeg toegevoegd. Dit brood bevat dus meer eiwitten dan normaal witbrood. Het bevat extra calcium en ijzer door de toevoeging van melk en eieren, maar het blijf een erg "mager" brood qua voedingswaarden.
Is dit halal? Ja, want in 2015 werd een fatwa (niet-bindend juridisch advies over een punt van de islamitische wet) aangenomen die de consumptie van alcoholarme en alcoholvrije dranken toestaat, zolang ze 0,5% of minder alcohol bevatten.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Wanneer je een tosti maakt, smelt de kaas door de verhitting waardoor het verborgen vet blootgesteld wordt. Hierdoor lijkt het dus alsof de tosti vetter is dan een normale boterham. Maar wat calorieën betreft, is er dus geen verschil.
Nee, een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met kaas. Het toasten verandert namelijk niks aan het aantal calorieën of hoeveelheid voedingsstoffen, zegt het Voedingscentrum.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur: aan 4 km per uur = 210 kcal; aan 7 km per uur = 400 kcal; aan 10 km per uur = 640 kcal.