De winstmarges op vleesvervangers liggen al gauw tussen de 30 en 40 procent. Terwijl dat bij vlees ergens tussen 0 en 20 procent is. “Als het aankomt op vleesvervangers, moeten producenten nog flink investeren in de ontwikkeling en kwaliteit. Dat kost geld.
Door de hoge kosten van onderzoek, ontwikkeling en marketing, en de relatief kleine afzetmarkt zijn de prijzen aan de maat. In de toekomst zal de markt van de vleesvervangers groeien (ABN AMRO voorspelt 8% marktgroei), en dan zullen ze kunnen concurreren met goedkoop vlees.
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Nederlands onderzoek van de stichting ProVeg toont aan dat dat het prijsverschil tussen dierlijke producten en hun vegetarische alternatieven op vijf jaar tijd aanzienlijk kleiner geworden is. In 2019 waren vegetarische producten nog 75 cent duurder per 100 gram dan bijvoorbeeld dierlijke kip.
Plantaardige alternatieven zijn vaak beter voor het milieu én de gezondheid dan het dierlijke vlees of melkproduct dat zij moeten vervangen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bath.
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas.
Maar is kip dan echt veel gezonder dan zijn plantaardige vervangers? Niet per se. Voor consumenten die graag een vegetarisch of vegan dieet volgen, is plantaardig vlees nog steeds waardevolle eiwitbron. Het bevat namelijk een goed aminozuurprofiel.
Vegetarisch eten is gezond
Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat.
Gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten
Onderzoek laat zien dat mensen die vegetarisch eten minder vaak gezondheidsproblemen hebben. Zo zorgt het eten van minder vlees en meer eten van volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit voor een lager risico op hart,- en vaatziekten.
Met een een gemiddelde overstap van een vlees-gebaseerd dieet, naar een plantaardig dieet bespaar je ongeveer 800 kg CO2 per persoon. Door elke dag vegetarisch te eten, gaat je eigen CO2-footprint met 20 procent omlaag.
Vleesvervangers zijn een stuk duurder dan vlees. Kipstuckjes van de Vegetarische Slager kosten bijna 25 euro per kilo. Een zelfde hoeveelheid kipfilet (zonder BeterLeven) ruim 10 euro minder. Een onderzoek van de organisatie ProVeg ondervond dat de winstmarges op vleesvervangers tien keer zo hoog zijn dan die op vlees.
Voor klimaat en milieu
Daarnaast zorgt het ook voor minder afname van biodiversiteit, minder stikstofuitstoot, minder landgebruik, minder gebruik van water, minder ontbossing, minder ongewenste voedingsstoffen in het grondwater (eutrofiëring).
Want wat is Vega? Vega is een 'roepnaam' voor vegetarisch. Iemand die vegetarisch eet, wordt ook wel een vegetariër genoemd. En ben je een vegetariër, dan eet je geen dieren.
2% van de mensen noemt zich vegetariër. Dit is constant door alle onderzoeken heen. Neem je de veganisten hierin mee, dan kom je op 3% van de Nederlandse bevolking die vlees noch vis eet. De resterende 1 tot 2% eet geen vlees, maar wel vis.
Nog even op een rij: Vegetarisch: focus ligt op het vermijden van vlees, vis en gevogelte. Vegan: focus ligt op het vermijden van dierlijke producten in zowel het dieet als in de gehele levensstijl. Plantaardig: focus ligt op het eten van (onbewerkt) plantaardige producten, rechtstreeks van de grond.
Het verschil tussen vega en vegan is best duidelijk. Bij vegetarisch eten gebruik je geen dierlijke producten zoals vlees, vis en gelatine in je voedingspatroon. Dus producten waarvoor dieren zijn gestorven om het maar even plat te zeggen. Bij veganistische voeding gebruik je helemaal geen dierlijke producten.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Van Albert Heijn zijn 3 van de 10 vegaburgers 'gezond' te noemen (als in: ze bevatten niet te veel zout of verzadigd vet), van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4. Plus komt als beste naar voren uit de check: geen enkele van haar 3 burgers bevat te veel zout of te veel verzadigd vet.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.