Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde als popcorn en 'popt' (ook wel crack genoemd) twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Dit wordt ook wel het zweten van de koffieboon genoemd.
Waarom worden koffiebonen vet? Een vetlaagje om de koffieboon geeft aan dat de koffieboon te donker gebrand is. Een te donker gebrande koffieboon wordt heel bitter en bevat die lekkere natuurlijke aroma's niet meer. Tijdens het brandproces brandt de brander de koffiebonen in een grote trommel met hete lucht.
Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe meer olie er op het oppervlak verschijnt naarmate de koffie blijft uitzetten . Dat is de simpele wetenschap achter de glanzende bonen van donker gebrand en het matte uiterlijk van licht gebrand! Donker gebrande bonen hebben over het algemeen meer oppervlakteolie vanwege een langer brandproces.
Zoals benoemd bevat iedere koffieboon oliën, maar de ene koffieboon meer dan andere. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen. Maar vette koffiebonen zijn niet altijd Robusta koffiebonen.
Starbucks® Espresso Roast is de basis van alle Starbucks® dranken sinds 1984. Starbucks gebruikt uitsluitend 100% Arabica koffiebonen.
Dit is waarom we ervoor kiezen om 100% arabicabonen te gebruiken. Veel factoren beïnvloeden de smaak van uw koffie. Een van de grootste is het type koffieboom waar de bonen vandaan komen. We gebruiken alleen 100% arabicabonen, zodat u kunt genieten van de heerlijke, hoogwaardige koffie die deze bonen helpen creëren.
Het enige jammere van de drankjes van Starbucks is dat ze toch aardig wat calorieën bevatten. Wanneer je afwijkt van de gewone zwarte koffie, krijg je toch al snel een flinke dosis van je dagelijkse behoefte aan calorieën binnen door de opgeschuimde melk, zoete siropen en sauzen.
1. MIX MET EEN LICHTERE ROAST . Een effectieve manier om olieachtige koffiebonen te drogen is om ze te mengen met een lichtere branding. Doe de bonen gewoon in een luchtdichte keramische container en draai de container goed rond om de oliën gelijkmatig te verdelen.
Alle koffiebonen in de supermarkt zijn duurkoop waarbij de bekende merken zoals Illy en Lavazza de ergste zijn. Deze zijn niet alleen vettig maar ook nog eens heel duur voor de kwaliteit die je krijgt.
Het herkennen van olieachtige koffiebonen is eigenlijk heel eenvoudig. Open het pakje en kijk erin.Als de bonen olieachtig zijn, zul je dat zien . Je kunt ook even ruiken en misschien kun je het ruiken: Zoals al eerder vermeld, hebben donkere en olieachtige brandingen een rook- en houtskoolaroma.
Dat klopt, koffiebonen bevatten natuurlijke oliën die vrij kunnen komen tijdens het roosteren . Deze oliën kunnen de bonen een glanzend, nat uiterlijk geven.
Latijns-Amerikaanse koffiesoorten vormen de basis van veel van de meest geliefde melanges van Starbucks®. We kopen meer koffie uit deze regio dan uit welke andere regio ook, dit vanwege de consistente smaak en de uitstekende kwaliteit. Deze regio heeft veel verschillende microklimaten, bodems en verwerkingstradities.
Het Starbucks Roast™ Spectrum
Medium Roasts Smooth en gebalanceerd, onze medium roasts zijn perfect voor elke koffiemomentje. Dark Roasts Deze koffies zijn krachtiger door het lange brandingsproces. De robuuste smaken komen naar voren door de intense branding en produceren een koffie met rijke en volle smaken.
Welke koffie is 100% Arabica? 100% Arabica koffie bestaat uit uitsluitend Arabica bonen, zonder enige toevoeging van Robusta bonen. Deze koffie staat bekend om zijn zuivere smaak en hoge kwaliteit.
De goede koffiebonen van HEMA komen van over de hele wereld.Denk aan Vietnam, Colombia of Brazilië Je bewaart de bonen het liefst droog en op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld in een van de vele voorraadpotten van HEMA. Dat staat ook nog eens gezellig op het aanrecht.
Versheid staat voorop, letterlijk. Op de voorkant van de koffiebonen verpakking lees je namelijk de branddatum af. Zo weet je precies hoe vers jouw koffie is en blijft. Verse koffiebonen behouden hun verse smaak tot 8 weken na branddatum.
Welke koffiebonen zijn niet vet? Niet alle koffiebonen zijn vatbaar voor het vetprobleem. Arabica bonen hebben meestal minder vet dan Robusta bonen, omdat ze langzamer groeien en een lagere concentratie aan oliën hebben. Dit betekent overigens niet dat Robusta automatisch vette bonen zijn.
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Het drogen van olieachtige koffiebonen door ze te mengen met een lichtere branding is een effectieve manier om olieachtige koffiebonen te drogen. U hoeft alleen maar de bonen in een luchtdichte keramische container te doen en de container goed te schudden om de oliën gelijkmatig te verdelen.
Bij de rechtstreekse methode worden de ongebrande koffiebonen in heet water geweekt en vervolgens met oplosmiddelen behandeld, zoals ethylacetaat of dichloormethaan. Smerige namen voor stoffen waarmee cafeïne uit de bonen kan worden losgemaakt.
Koffiebonen met een milde of medium branding hebben niet de olieachtigheid waar u zich zorgen over maakt. Sterker nog, de meeste donker gebrande bonen zijn ook niet olieachtig.
De grootste zorg met Starbucks-drankjes is het suikergehalte. De American Heart Association adviseert niet meer dan 36 gram toegevoegde suiker voor volwassen mannen en 25 gram voor vrouwen . Een grande Caffè Mocha van Starbucks bevat 35 gram suiker.
Geprezen als een topkeuze onder de gezondste Starbucks-dranken, wordt een iced Americano gemaakt door espresso shots te verdunnen met koud water en ijs. Dit resulteert in een optie met minder calorieën vergeleken met veel gemengde dranken. Zonder toegevoegde suikers of siropen, biedt het een sterke koffiesmaak terwijl het de calorieën laag houdt.
Veel suikers
De Ice Cappuccino van Douwe Egberts (5 klontjes), IJskoffie caramel macchiato van Jumbo (5 1/3 klontjes), IJskoffie macchiato van Melkan (5,5 klontjes), IJskoude espresso van Albert Heijn (5,5 klontjes) en de Frappuccino Cookies & Cream van Starbucks is de winnaar met 7 suikerklontjes.