Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten. Ongelijke borsten worden mogelijk veroorzaakt door aangeboren factoren, bijvoorbeeld door over- of onderontwikkeld borstklierweefsel van één borst. Ongeveer twee jaar na de eerste menstruatie beginnen borsten te groeien.
Volgens de plastische chirurg is het verschil in grootte vaak te wijten aan de verschillende volumes in borstweefsel of een andere grootte of vorm van de borstzak.
Met behulp van een borstverkleining van de grote borst, een borstlift, een borstvergroting van de kleine borst met een implantaat of lipofilling kunnen ongelijke borsten gelijk worden gemaakt.
Ongelijke borsten zijn compleet normaal. Iedere vrouw heeft twee verschillende borsten. Meer zelfs: geen énkel lichaamsdeel is perfect symmetrisch. Het is dus helemaal normaal dat je linkerborst voller is dan je rechterborst of dat je tepels verschillend zijn.
Met behulp van een borstverkleining van de grote borst, een borstlift, een borstvergroting van de kleine borst met een implantaat of lipofilling kunnen ongelijke borsten gelijk worden gemaakt.
Tijdens de borstgroei (ongeveer twee tot vier jaar) kan er verschil ontstaan tussen beide borsten. Na ongeveer zes jaar sinds de start van de borstgroei is de kans klein dat de borsten nog veranderen. Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten.
Normaal gesproken zijn borsten asymmetrisch. Bij sommige vrouwen kan dit een hele cupmaat schelen. De vorm kan ook nog per borst anders zijn, omdat borsten groeien door wisselingen in vochthuishouding en bloedtoevoer.
Je linker borst is (bijna) altijd groter dan de rechter!
Dit is waarschijnlijk omdat deze borst dichterbij je hart zit en er dus meer bloed doorheen gepompt wordt. Plus dat het dus ook als een soort kussentje functioneert voor het hart dat er onder ligt.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Een tubulaire borst is een afwijkende vorm waarbij vaak met name de onderkant van de borst onvoldoende is aangemaakt. Ook kan de tepelhof gevuld zijn met borstweefsel waardoor die ten opzichte van de borst erg naar voren staat.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Mastopathie is het woord dat artsen gebruiken voor allerlei klachten aan de borsten die geen ernstige oorzaak hebben. Uw borsten voelen hobbelig, zijn gevoelig of doen pijn als u ze aanraakt. Ongeveer 1 van de 10 vrouwen heeft wel eens deze klachten. Meestal aan beide borsten, soms aan 1 borst.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Proteïnen eten is een van de beste manieren om je borsten te laten groeien. Probeer meer melk, eieren, pindakaas, magere vis, kip en noten te eten. Zorg dat je dieet goed uitgebalanceerd is, of je je borsten nu wel of niet sneller wilt laten groeien. Als je meer proteïnen eet worden je vormen ronder en zachter.
Dat is heel normaal. En voor wie het achterin nog niet heeft gehoord: het is volkomen normaal dat één borst groter is dan de andere. Sterker nog: het is zeldzamer wanneer beide borsten even groot zijn. Normaal gesproken zijn borsten asymmetrisch.
De ingreep
Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel. Dat doen we via een sneetje rond de buitenkant van de tepelhof of rond de tepel. Een te grote tepel of tepelhof kunnen we ook verkleinen. De sneetjes hechten we met oplosbare hechtingen.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig.
Onder de gladde huid van uw borsten voelt het bobbelig. De bobbeltjes die u voelt zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel.
Bij vrouwen jonger dan 20 is borstkanker uiterst zeldzaam, maar bij twintigers kan hij wel opduiken. In 2008 werden in België 169 nieuwe gevallen vastgesteld bij vrouwen jonger dan 30.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Tubulaire borsten zijn er in veel verschillende vormen en maten. Vaak gaat het om één borst, soms om allebei en ze zijn dan vaak ongelijk. Een aangedane borst is meestal te klein, waarbij vooral aan de onderkant te weinig borst aanwezig is. Er is daar dan geen mooie ronde vorm en de onderkant is "te kort".