De maiswafel is krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel. Maiswafels zijn bovendien glutenvrij. Qua voedingsstoffen zit er weinig verschil tussen de wafels. De wafel van mais bevat net iets meer calorieën, maar ook iets meer eiwitten.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Veel vezels zijn belangrijk voor je lichaam
Kies bij voorkeur voor een maiswafel waarin wel vezels zitten. Zeker als je een dieet volgt om af te vallen zijn vezels gezond voor je. Deze zorgen er namelijk voor dat je spijsvertering goed loopt, je een verzadigd gevoel ervaart en dat je darmflora rustig blijft.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
'Smaakt Speltwafels' bevat met 9,4 gram per 100 gram de meeste vezels. De nummers twee, 'Smaakt Biologisch Haver Rijstwafels' en 'Body & Fit Superfood Wafels', bevatten al 3 gram minder vezels. 'Consenza Rijstwafels zonder zout' bevat met 3,4 gram per 100 gram het minst aantal vezels.
Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat. Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger.
Zwaar giftig. Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Ze worden vaak benoemd als afslank tip omdat ze weinig calorieën bevatten: rijstwafels. Ze zouden daarom perfect in een dieet passen. Maar een knapperige rijstwafel is meer dan alleen een caloriearm tussendoortje. Zo bevatten ze soms flink wat zout en dat is nu weer niet echt goed voor je lichaam.
Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram bevatten.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Kies voor volkoren Volkoren producten houden je langer vol en voorkomen dat je bloedsuikerspiegel snel piekt. Koop daarom altijd volkoren crackers. Let niet alleen op de naam op de verpakking, maar kijk ook wat het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst is. Je zit goed wanneer dat volkorenmeel is.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Arseen, of arsenicum, behoort tot de zware metalen en die kun je maar beter niet te veel binnen krijgen. Het kan onder andere in grondwater zitten, waardoor het in (rijst)planten kan voorkomen. Maar bijvoorbeeld ook in brood en melk. Door de rijst te wassen kun je eventueel een klein beetje van dat arseen wegspoelen.
We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Rijstwafels. Beleg een lichte maiswafel of rijstwafel met een gekookt eitje, kip, hüttenkäse, avocado, pindakaas of hummus. Let wel, gooi er niet direct een halve avocado op, want deze vriend beval veel meer calorieën dan je denkt.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.