De kleuren van een klomp zijn ook erg leuk en fris, de meest voorkomende is toch wel de kleur geel, misschien heeft dat wat met de Hollandse kaas te maken of is deze kleur gewoon opvallend wat de veiligheid ook weer bevorderd.
De Nederlanders liepen op klompen omdat klompen comfortabel, duurzaam, goedkoop, waterafstotend en isolerend waren en de voeten ook goed beschermden. Die eigenschappen maakte klompen zeer geschikt voor boeren, handarbeiders, en vissers, een groot deel van de bevolking in die tijd.
Vooral in de winter draagt men nog steeds de klomp. In samenwerking met een krant worden koude voeten voorkomen. Klompen dragen behoort niet alleen tot de tradities, maar dienen ook voor veiligheid, gezondheid en comfort. De kleuren van de klomp zijn verfrissend, met als meest voorkomende kleur geel.
In Nederland kennen we twee typen klompen, de “hoge” en de “lage” klomp. De “hoge” klomp, de z.g. kapklomp, is helemaal van hout met een kap die doorloopt tot boven de wreef van de voet. De “lage” klomp de z.g. tripklomp , heeft een grotere opening met over de wreef van de voet een leren riem.
Minstens achthonderd jaar oud
Dit komt doordat hout, in tegenstelling tot brons en metaal, snel wegrot in de aarde. Er zijn daardoor maar weinig archeologische bewijzen om deze beweringen te ondersteunen. De oudste Nederlandse klomp is gevonden op de Nieuwendijk in Amsterdam en dateert uit ongeveer 1230.
Het dragen van klompen is gezond voor je voeten, zeker als de verhouding en de maat goed is gekozen. Het stevige houten frame van de klompen zorgt ook voor extra veiligheid. Het beschermt de voeten bij zwaar werk. Het hout zorgt ook voor aangenaam warme voeten.
Wat zijn de kosten van houten klompen? Je vind bij Hollandsklompenhuis al klompen vanaf 10,95 per paar. Houten klompen worden duurder/goedkoper als de maat groter/kleiner wordt. Gekleurde klompen zijn verkrijgbaar vanaf 15,95 per paar.
Een oude benaming is holleblok of holsblok. Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden.
De klomp is geen Nederlandse uitvinding
Hoewel we in Nederland dol zijn op onze klompen, hebben we ze niet uitgevonden. Klompenkenners denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. Daar werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als hier en in België.
Het hout zorgt voor een goede isolatie, waardoor je altijd aangenaam warme voeten hebt. In de zomer doen klompen juist het tegenovergestelde. Tijdens de zomer is het dragen van klompen juist heel koel. Het hout houdt de warmte namelijk tegen.
Sinds het prille ontstaan was de klompenmakerij voornamelijk op het platteland en in de winter te vinden. Boeren maakten 's winters hun eigen klompen, als het werk op het land stil lag. Ook doorgewinterde ambachtslieden als stratenmakers, tuinders, vissers en metaalbewerkers droegen klompen.
De geschiedenis van de klomp gaat terug naar de middeleeuwen, de houten sandalen werden vervangen voor een makkelijker, handiger en steviger schoen. Door de extra houten laag die onder de sandalen kwamen en de ophoging bij de hiel en wreef was het contact met de modderige straten tot een minimum gebracht.
Klompen, veel Nederlandser dan dat wordt het niet. Sommige mensen denken dat Nederlanders nog steeds elke dag klompen dragen. In Nederland weten we wel beter, vandaag de dag zult u deze houten schoenen niet zo snel in het straatbeeld zien. Klompen zijn een typisch Nederlands icoon.
VV HBOK = Voetbal Vereniging Het Begon op klompen (afgekort VV HBOK of HBOK) is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Zunderdorp in de gemeente Amsterdam, opgericht in 1951.
In het klompenmuseum ontdek je de geschiedenis van Nederlands oudste schoeisel, en verbaas je over de buitenlandse klompencollectie. Vanuit het museum kijk je rechtstreeks in onze werkplaats en zie je hoe wij als zesde generatie klompenmakers vandaag de dag onze klompen maken.
Een klompenmaker, in Vlaanderen wel kloefkapper genoemd, is een ambachtsman die klompen vervaardigt. Dit gebeurt door een blok hout te snijden en uit te hollen, totdat de klompvorm wordt verkregen.
Volgens de traditie wordt populierenhout of wilgenhout beschouwd als het beste hout voor klompen. Volgens deze traditie zijn de Weltevree Populieren gemaakt van onbehandeld Nederlands populierenhout, vandaar de naam. Dit hout is relatief hard en licht van gewicht.
Klompendans = De klompendans is een volksdans uit Nederland. Het is een volksdans die vaak op polkamuziek uitgevoerd wordt in de vorm van een paardans in een groep. De klompendans als folkloristisch evenement werd aan het begin van de 20e ...
Crocs zijn gemaakt van een apart materiaal, croslite genoemd. Croslite houdt ogenschijnlijk ergens het midden tussen rubber en foam, en kan gewoon schoongemaakt worden met water en zeep. Het is antibacterieel materiaal en voorkomt geurtjes.
Medische klompen kopen
Deze klompen zijn zeer buigzaam en hebben een PU (polyurethaan en rubber) zool, die schokabsorberend is en zorgt voor goede antislip. De combinatie binnen- en buitenzool zorgt voor een betere lichaamshouding en zorgt voor optimale ondersteuning van je rug en je benen.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
Bij Welkoop hebben we praktische tuinklompen, stevige schoenklompen en beschermende veiligheidsklompen. Je kan de klompen kopen in verschillende kleuren en maten, van merken als Strovels, Alsa, Naturelive, Dunlop, Gevavi en Sika.
De werkklompen op Werkschoenwereld.nl zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Er zijn klompen met zowel een open als een gesloten hiel en de klompen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.