Een kamerplantje met negen bladeren is in Nieuw-Zeeland via een veilingsite verkocht voor 19.297 dollar, bijna 16.000 euro. Het gaat om de erg zeldzame Rhaphidophora Tetrasperma. Volgens Millie Silvester, woordvoerder van veilingwebsite Trade Me, gaat het om de duurste kamerplant ooit verkocht via de website.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Je plant bezit dan een kleine genetische afwijking die af en toe de kop kan opsteken. Je plant maakt dan om de zoveel tijd een blad aan met witte vlekken of een witte rand, gevolgd door weer een heleboel compleet groene bladeren. De variegata is dan niet altijd aanwezig en is een 'instabiele' afwijking.
Het kost veel tijd (en geld) om een variegated plant te kweken en het een plant die langzaam groeit (mede door de ongelijke verdelen van chlorofyl). Je kan de hoeveelheid licht niet zomaar verhogen doordat de witte delen van de bladeren makkelijk kunnen verbranden. Maar er zijn ook vele uitzonderingen.
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
De belangrijkste reden om kamerplanten te nemen is volgens kamerplantenman Fabio Steijn van Boom in Huis dat ze heel goed zijn voor de luchtkwaliteit in je huis. Planten maken de lucht in je huis zuiver en zorgen voor zuurstof. De plant neemt ook fijnstof op en stoot die niet meer uit.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Planten in huis maken je lucht schoner
Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Daarnaast is uit een studie van NASA gebleken dat kamerplanten de lucht zuiveren van de giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia. Tot slot verhogen planten in huis de luchtvochtigheid.
Bloemen en planten zijn duur. De prijs van snijbloemen, kamer- en tuinplanten is ruim 20 procent gestegen. De vraag naar bloemen en planten is hoog, terwijl kwekers veel minder bloemen en planten leveren, als gevolg van de hoge gasprijzen en transportproblemen.
In een tuincentrum in het Oost-Vlaamse Lovendegem is een kamerplant verkocht voor 1.799 euro. Het gaat om een monstera adansonii variegata, een tropische gatenplant met witte en gele bladeren.
Is het gezond om planten in de slaapkamer te zetten? In de meeste gevallen is het net goed om kamerplanten in je slaapkamer te houden. Ze verhogen de luchtvochtigheid en geven overdag zuurstof af. Dat vormt een goede buffer voor de droge lucht in de kamer die wordt veroorzaakt door de verwarming.
Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten 'onfrisse geuren' afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter en meer geconcentreerd kunt werken – ideaal dus als je vaak thuiswerkt.
Veel mensen kennen deze voornamelijk als de gatenplant. De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Wat is de oorzaak van een druppelende monstera? Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Het woord “variegata” komt van het Latijn “variegatus”, wat letterlijk “gevlekt” betekent. Soms wordt in de naamgeving gespecifieerd over hoeveel kleuren het gaat : vb Aglaonema pictus tricolor (3 kleuren).
Stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen en dat stukje in het water te zetten of in de aarde, zodat het stukje plant wortels kan ontwikkelen en daarna uit kan groeien tot een nieuwe plant.
Dat kan natuurlijk duiden op de bijzondere bladvorm. Er zijn 22 soorten Monstera in de aronskelkfamilie, allemaal verwant aan kamerplant de Philodendron. In de jungle van Zuid-Amerika kan de Monstera wel 20 m hoog worden en smakelijke vruchten vormen.