Britse en Amerikaanse soldaten zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming French fries.
Een meer betrouwbaardere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
Wie de eerste friet maakte is niet goed te achterhalen. Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van friet. De belgische historicus Jo Gérard zegt dat hij in een oud manuscript heeft gelezen dat er al friet werd gemaakt in 1680.
Typische Nederlandse friet
Friet wordt erg veel geconsumeerd onder de Nederlanders. Uiteraard wordt friet over de hele wereld verkocht, maar bepaalde soorten friet zijn toch wel echt Nederlands.
Maar wat maakt Belgische friet nou zo lekker? De Belgische friet is gemaakt van een aardappel die speciaal voor het frituren is geteeld. De verse aardappels (bijvoorbeeld een Bindje) worden eigenhandig geschild en gesneden.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986. U moet er dan wel 38 uur per week voor frituren. Een fastfoodmedewerker verdient iets minder, namelijk €1.643 per maand. Dat bedrag stijgt na 10 jaar ervaring tot een hoogte van €1.820.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
België komt dan op één, met een waarde van 42 miljoen euro (2014) en 50 miljoen euro (2015). Duitsland staat onveranderd op plek twee en Italië een trap lager met aardappelhandel ter waarde van respectievelijk 6 en 7 miljoen euro. Ook voor wat betreft pootgoed strijden België en Duitsland om de eerste plek.
De naam 'friet' komt van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gebakken aardappelen'. De associatie met Frankrijk stamt mogelijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, en daardoor dachten dat ze in Frankrijk waren.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij.
Patatje kernoorlog
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Ontstaan Belgische friet
Volgens hem visten de inwoners (vooral de armen) van Namen, Dinant en Andenne in de Maas naar kleine visjes. Maar in de winter bevroor het water en sneden ze aardappelen in de vorm van de visjes en frituurden ze de aardappelen op dezelfde manier.
Het ontstaan van de bruine kleur van friet komt door de Maillardreactie. Deze reactie speelt een belangrijke rol tijdens het verhitten, bewerken en bewaren van levensmiddelen.
Friet, frieten, patat, patatten. En aardappelen.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat.
In de BN volkstaal is patate, patat het gewone woord voor 'aardappel'; de uit het Belgisch-Frans ontleende verbinding patates frites 'gefrituurde aardappelen', in Vlaamse dialecten uitgesproken als patat friet, wordt in het NN boven de grote rivieren verkort tot patat; zie ook → friet.
Hoewel we aardappelen al eeuwen eten zijn we in ons land pas iets meer dan 150 jaar geleden voor het eerst friet gaan eten. Het eerste portie friet van Nederland werd destijds op de kermis in Breda gegeten. Daarna zijn de gefrituurde aardappelsprieten op steeds meer plekken in het hele land opgedoken.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
In Nederland wordt er massaal friet gegeten, blijkt uit cijfers van de NOS. De oer-Hollandse snack is 150 jaar na dato echt niet meer weg te denken uit het eetpatroon van Nederlanders. Want we eten per persoon gemiddeld zo'n 18 kilo (!) friet per jaar.
In 1905 kwam uit één van de potten een aardappel tevoorschijn waarvan meester De Vries altijd had gedroomd. Groot van stuk, goed van smaak, goed te koken en hij kruimelde niet. Meester de Vries noemde deze aardappel naar zijn ijverigste leerlinge Bintje Jansma.
Wat verdient een cafetaria eigenaar? Hoeveel je met een eigen cafetaria kunt verdienen hangt sterk af van de omzet die je weet te behalen en de kosten die je maakt. Het inkomen dat je kunt verdienen als cafetariahouder ligt tussen de 30.000 en 90.000 euro bruto per jaar.
De hoogste lonen worden aangevoerd door sloopwerkers (49,54 euro/uur – 7.926 euro/maand), gevolgd door grondverzetters (44,54 euro/uur – 7.126 euro/maand). Schrijnwerkers en loodgieters staan zowat op dezelfde plaats (43,50 euro/uur – 6.960 euro/maand).
Het loon van een zelfstandig frituuruitbaatster: 3.500 euro netto.