Wat is de oorzaak van zilvervisjes? De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Wanneer zilvervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met kiemen zoals bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven.
Zilvervisjes lusten graag katoenen kleding en papiervisjes houden van het papier van boeken en behang. Zilvervisjes houden niet van droge lucht en zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben een hekel aan spijklavendel, kruidnagel, rozemarijn, geranium, citroeneucalyptus, spaanse salie, cipressen en cederhout.
Als je zo eens zit te googlen op zilvervisjes zie je toch regelmatig de vraag op diverse fora voorbij komen of zilvervisjes in bed voor kunnen komen. Mijn antwoord: Ja.Zilvervisjes kunnen in bed voorkomen.
Met behulp van een hygrometer kom je er snel achter waar het vochtprobleem in huis zich bevindt. Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft.
De zilvervisjes leven ongeveer drie jaar en in die tijd leggen de vrouwtjes honderden eitjes. Geen wonder, want ze reproduceren het hele jaar door.
Daarbij komt dat ze niet op de meest opvallende plekken gelegd worden. Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
Zilvervisjes houden van warme en vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in de wc, badkamer of keuken. Je ziet ze vooral in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt. De lievelingsmaaltijd van een zilvervisje bestaat uit schimmels en voedselresten.
Zij overleven namelijk op koolhydraten en eiwitten en die halen ze uit jouw spullen. Zo knabbelen ze gaten in kleding, papier, tapijt, haren, behang, boeken en schimmels of etensresten. En als er niets anders voorhanden is, zullen ze zich zelfs aan leder tegoed doen.
De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent en hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten, maar papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven.
De eitjes worden vaak in groepen gelegd, dit zijn vaak groepen van maximaal 3 eitjes. De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Door vocht ontstaan schimmels. Deze schimmels worden door zilvervisjes gegeten en veroorzaken huismijt. Door huismijt kan je jeuk krijgen.
Zilvervisjes leven op vochtige, warme plaatsen en houden van donker. Daarom zijn ze vooral 's nachts actief. De kleine beestjes kruipen door kieren en spleten in muren en plafonds van kamer naar kamer.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Het beestje is nog heel klein en wit van kleur. Na vier tot zes weken krijgt het - na meerdere malen te vervellen - een zilverachtige kleur, zoals een volwassen zilvervisje. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid wordt een zilvervis twee tot drie jaar oud.
Zilvervisjes bijten en steken niet. We kunnen ons wel voorstellen dat ze er niet fris uitzien.
Nee.Zilvervisjes kunnen niet steken of bijten. De kans dat ze ziektes overbrengen is ook erg gering.
Vermeng wat chloor in water en behandel de plekken waar je zilvervisjes ziet.Let op! Gebruik dit alleen oppervlakken die tegen chloor kunnen. Dweil dus geen houten vloeren met het middel.